Robotprogramozással újít a Vodafone és a Skool

forrás: Prím Online, 2019. január 14. 12:35

A Vodafone Magyarország a Technológiai Oktatásért Alapítvány Skool projektjével összefogva rendszeresen szervez technológiai foglalkozásokat kifejezetten fiatal lányok számára. A vállalat célja, hogy csökkentse a nemek közötti egyenlőtlenségeket a műszaki és informatikai területeken, hozzájárulva ezáltal a munkaerőhiány csökkentéséhez is. A Vodafone és a Skool január 21-ig bezárólag várja a 10-11 éves lányok jelentkezését, akik a január 26-án, szombaton megrendezendő foglalkozáson a robotika világába kóstolhatnak bele.

A kódolás és a programozói szemlélet könnyen tanulható, és a közhiedelemmel ellentétben nem „fiús” szakterületről van szó. Ráadásul a kreatív kódolás már fiatal kortól fejleszthető készség, amely nemcsak sikerélményt és önbizalmat ad, hanem a későbbiekben versenyképes tudást is. A Vodafone Magyarország és a Skool ezt szem előtt tartva szeretné ingyenes foglalkozásaival arra ösztönözni a fiatal lányokat, hogy merjenek nyitni a technológia világa felé.

 

A Vodafone székházában január 26-án, szombaton megrendezésre kerülő foglalkozáson debütál a Skool „Tervezzünk, építsünk együtt egy robotot!” elnevezésű új programja, amely kifejezetten kezdőknek szól, és játékosan vezet be a robotika világába. A foglalkozáson a résztvevők 1-1 Arduino szett segítségével házirobotot terveznek, majd különböző alapanyagokat felhasználva összeszerelik, és végül beprogramozzák az otthoni segítőket – mindezt egy nap alatt. Az új, robottechnológiába bevezető program ezáltal a klasszikus szoftverfejlesztés élményét egészíti ki a fizikai világ kihívásaival.

 

„A robotikában és a gépi tanulásban rejlő gazdasági potenciált egyre több iparág ismeri fel. Már most hatalmas a kereslet olyan szakemberekre, akik otthonosan mozognak ezen a területen, és ez az igény egyre nő” – nyilatkozta Tóth Zsuzsanna, a Vodafone Magyarország HR Vezérigazgató-helyettese. – „Nagyon fontos, hogy a fiatal korosztály elsajátítsa az alapvető programozási ismereteket, mert ez a tudás már napjainkban a digitális alapkészségek részévé kezd válni. A Vodafone-nál ezen belül kiemelt figyelmet fordítunk a fiatal lányok technológiai képzésére, arra ösztönözve őket, hogy bátran induljanak el mérnöki, vagy informatikai tanulmányok irányába.”

 

„Nagy izgalommal várjuk 2019 első foglalkozását, ahol kombináljuk az együtt gondolkodást, problémamegoldást, valamint a kreatív, kétkezi alkotást a technológia adta szinte határtalan lehetőségekkel. Így a nap végére a résztvevő 15 lány a saját ötlete alapján készíti el az első robotját, miközben megismeri a Vodafone-nál dolgozók mindennapjait” – mondta Koleszár Szilvia, a Technológiai Oktatásért Alapítvány társalapítója. 

 

A Vodafone és a Skool januári foglalkozására az alábbi linken jelentkezhetnek az érdeklődők 2019. január 21. 12 óráig. A résztvevők számára a szervező laptopot és napi háromszori étkezést (tízórait, ebédet és uzsonnát) biztosít. 

 

A foglalkozás időpontja: 2019. január 26. szombat, 9:00-tól 16:00-ig

A foglalkozás helyszíne: Vodafone Magyarország Zrt. székház (1096 Budapest, Lechner Ödön fasor 6.)

Létszám: 15 fő

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Több százezernyi forintnyi érték lapul az otthonainkban

Ha valakinek hirtelen nagyobb összegre van szüksége, akkor érdemes szétnéznie a lakásban, mielőtt a bankba rohanna hitelért. A fenntarthatóság jegyében ma már szinte azonnal készpénzzé tehetjük a nem használt eszközeinket, amivel nemcsak a családi kasszának teszünk jót, hanem a környezetnek is. Egy-egy fiókban vagy szekrényben lapuló mobiltelefon, laptop, tablet, esetleg fényképezőgép ára a több százezer forintot is elérheti ugyanis még használtan is.

2024. március 18. 19:21

Spinoff Extra: topvezetőktől tanulhatnak a hallgatók a Széchenyi István Egyetemen

A Spinoff Klub a győri Széchenyi István Egyetem nagy sikerű közösségépítő, innovációgazdasági programsorozata, amelyen meghívott előadók panelbeszélgetés keretében tárgyalják meg a legfrissebb technológiai trendek üzleti vonatkozásait. A mostani félévtől a brand újabb rendezvénnyel bővül: a Spinoff Extra során sikeres topmenedzserekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők – elsőként, március 20-án, szerdán dr. Szászi István, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója lesz a vendég.

2024. március 18. 14:37

Az ABB segíti a Feröer-szigetek zöld energiára való átállását

Az ABB folytatja együttműködését a SEV-vel, a Feröer-szigetek fő villamosenergia-termelőjével és -elosztójával. Az együttműködés keretében az ABB innovatív szinkronkompenzátor (SC) technológiát szállít, amellyel javítható az villamosenergia-hálózat stabilitása, ami napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír, mivel a szigeteken fokozatosan leállítják a fosszilis tüzelésű erőműveket, és megújuló energiaforrásokon alapuló áramtermelésre állnak át. A legújabb fejlesztés keretében a harmadik SC-egységet az északkeleti Borðoy szigetén telepítik, ahol ez a berendezés mintegy 5000 ember helyi áramellátását fogja javítani.

2024. március 18. 12:59

Együtt száguld az autóipar és az SAP a digitális jövő felé

Figyelemre méltóan gyors változásoknak lehetünk tanúi manapság az autóiparban – gondoljunk akár a vezetéstámogató rendszerekre, az elektrifikációra vagy az újrafelhasználásra. Átalakulnak a vásárlási szokások is, az autószalonok helyett egyre többen vesznek járművet online. A generatív mesterséges intelligencia pedig várhatóan még több változást kényszerít ki. Az iparág saját versenyképességének fenntartásáért nagy figyelmet fordít a digitalizációra. 

2024. március 18. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15