Hitachi-Clarion-Xanavi szövetség autós információs rendszerek fejlesztésére

Kővári Ádám Kővári Ádám, 2000. december 18. 22:00
Három nagy cég, a Hitachi, a Clarion és a Xanavi Informatics Corporation most jelentette be, hogy szövetségre lépnek egymással annak érdekében, hogy a közeljövőben közösen fejlesszenek ki különböző, gépkocsikba szerelendő navigációs és információs rendszereket.
A három vállalat szerint a most aláírt szerződésnek több előnye is van, hiszen ezután közös erővel gyorsabban fejleszthetnek ki egyre újabb eszközöket, majd a fejlesztések befejeztével nagyobb sorozatban is tudják majd gyártani ezeket a autókba szerelendő modern informatikai termékeket. A három cégből létrejött HCX Corporation-t december 21-én jegyzik be hivatalosan, míg az új cég tényleges tevékenységét 2001 januárjában kezdi meg.

Japánban már jelenleg is széles körben kihasználják az ITS (Intelligent Transport Systems), vagyis az intelligens forgalmi helyzet előrejelző rendszerek adta nagyszerű lehetőségeket, mely a GPS-szel és egyéb információs rendszerekkel kiegészítve óriási segítséget jelent a zsúfolt japán utakon autózóknak. Az Egyesült Állomokban és Európában azonban egyelőre még nem áll ilyen jól a gépjárművek ilyen jellegű informatikai ellátottsága, de ezeken a területeken is dinamikus fejlődés tapasztalható manapság.

A Hitachi, a Clarion és a Xanavi cégek felismerték, hogy ebben a piaci szegmensben sokkal nagyobb sikereket érhetnek el, ha egyesítik erőiket és eddig megszerzett tapasztalataikat. A december 21-én létrejövő HCX cég első feladata az lesz, hogy mindhárom cég legerősebb oldalát felhasználva közösen kifejlesszenek egy következő generációs autós információs rendszert, melyet később Clarion és Xanavi márkaneveken hoznak majd forgalomba. A Hitachi fogja kifejleszteni a mikrochip-eket, a CD-lejátszót, valamint többek közt a mobilkommunikációs technológiákat is. A Clarion a gépjármű-hifiben szerzett óriási tapasztalatának köszönhetően a tervezésért, tesztelésért és a sorozatgyártásért lesz felelős, míg a Xanavi cég legfontosabb feladata az autós navigációs rendszerek technológiai fejlesztése lesz. Egyébként a Clarion és a Xanavi cégek kutatói és fejlesztői a HCX-ben teljesen együtt fognak dolgozni, így ez várhatóan kiváló hatékonyságot fog jelenteni. Talán már nincs messze az az idő sem amikor autónk kellemes női hangon arra figyelmeztet, hogy dugó miatt kerüljük el például a budai alsó rakpartot, vagy hogy lassítsunk valamelyik úton, mert jegesedés van.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50