MTV-logók álhírekkel?

FeriMesz , 2000. december 20. 22:39
Az internetes híreket a szakértők véleménye szerint nagyobb figyelemmel kellene ellenőrizni, mint a klasszikus média (pl. újságok) jelentéseit. "Az internetes média képviselői általában kevésbé ellenőrzik forrásaikat" - nyilatkozta Gernot Wersig, kommunikáció-kutató.
Az elmúlt napokban hamis hírek jelentek meg az interneten az amerikai rapper, Eminem haláláról. A sztár él és virul, de az internetes álhír nyomán sok-sok szomorú rajongó telefonált az MTV zenetévéhez és több rádióállomáshoz, a valóságot firtatva.

A hírességekkel kapcsolatos álhírek mellett az interneten egyes vállalatokat illetően is jelennek meg hamis információk. Ezek nagymértékben befolyásolták az adott cégek részvényárfolyamait. Vannak például olyan ravasz hackerek, akik például az amerikai CNN hírtelevízió vagy az MTV zenetévé oldaláról hivatalos logo-kat töltenek le, amelyeket álhírekkel teli e-mailek fejlécébe illesztenek. Így terjedhetett el Eminem halálhíre is.

"Az internet a klasszikus média számára eddig nem volt más, mint egyfajta teszt egy nagy kísélretsorozatban" - mondta Wersig. A minőség fogalmát mindenekelőtt pontosan meg kell határozni. "Nem tudjuk még, hogy ebben a témában tulajdonképpen mit jelent a minőség." A szakértők véleménye szerint az a probléma, hogy az internetes médiát az aktualitás kényszere tartja nyomás alatt. "A kevésbé komoly médiumok elhalásszák egymás elől a szenzációkat, anélkül, hogy leellenőriznék a forrást - maguk az újságírók állítanak csapdát a hitelességnek."

Kulcsszavak: onlineszolg security

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55