Nyerő tipp!

A Matáv és a Szerencsejáték

, 2001. január 4. 23:52
Még mielőtt bárki is félreértené a címet, eláruljuk, nem az a hír, hogy a Matávnak öttalálatos szelvénye volt a lottón. Épp ellenkezőleg, a Szerencsejáték Rt. tette meg tétjét a legnagyobb hazai távközlési szolgáltatóra: a gépi lottó néven ismert online fogadási rendszerben közel 2000 végponthoz a Matáv létesítette és üzemelteti az adatátviteli összeköttetést.
Mozgalmas hét évet tudhat maga mögött a Szerencsejáték Rt. 1993 decemberében mindössze 16 terminállal indította el az online fogadási rendszert. Egy évvel később már 270 saját lottózójából közel félezer gép tartott közvetlen műholdas (VSAT) kapcsolatot a központi feldolgozó géppel. 1996-ban a Matáv már kiterjedt földi vezetékes, csomagkapcsolt adatátvitelre alkalmas (Datex-P) hálózattal rendelkezett, így eleinte kísérletképpen azt is kipróbálták a legforgalmasabb lottózókban. A kezdeti 30 helyszínen a Matáv jól vizsgázott, s immár a "négylevelű lóherés" cég szakembereit is meggyőzte, hogy képes megfelelő műszaki színvonalú szolgáltatást nyújtani.

"A vezetékes adatátvitel kezdeti tapasztalatai rendkívül kedvezőek voltak - emlékszik vissza Putics József, a Szerencsejáték Rt. osztályvezetője -, s mivel arra is biztató jelek mutattak, hogy sikerül megfelelő szerződéssel megpecsételni az együttműködésünket, 1998-ban már 100 végpontosra bővítettük a vezetékes rendszerben működő fogadóhálózatunkat."

A szakember optimizmusát igazolta a jövő: 1999-ben hosszú távú egyedi szolgáltatási szerződést kötöttek a Matávval, ami nemcsak az üzemeltetés minőségi paramétereit rögzítette, hanem egyszersmind további 650 végpont létesítését is. A mennyiséget persze rugalmasan kezelték a partnerek, így a tavalyi év végéig 700 új terminált telepítettek, s immár nemcsak a cég saját lottózóiba, hanem a postákra, a hírlapboltokba, szaknyelven a "magánbizományosi hálózatban" működő üzletekbe is jutott vezetékes adatátviteli összeköttetés.

Ekkora méretű hálózat kialakítása előtt azonban már feltétlenül szükség volt a rendszer modellezésére, hogy a maximális terhelés se okozzon leállást. A terminálok ugyan alacsony, mindössze 4,8 kbps sebességgel csatlakoznak a hálózatra (a tippek adatainak továbbításához ennyi elegendő), ám ha ezek egyidejűleg lépnek működésbe, akkor az összes forgalmat el kell bírnia a Matáv kapcsolóközpontja (hub) és a Szerencsejáték Rt. központi gépterme (host) közötti közvetlen összeköttetésnek. A számítógépes szimuláció alapján 64 kbps sebességre méretezték a hub-host vonal kapacitását, amelyre ráadásul két darab, eltérő adatátviteli utat alakítottak ki, az állandó "meleg tartalékot" mikrohullámú összeköttetéssel.

Szintén 1999-ben nagyszabású technológiai váltást célzott meg a Szerencsejáték Rt., miután végleg nyilvánvalóvá vált, hogy az online fogadási forma hosszú távon életképes, biztonságos lehet, és erre lehet alapozni a kor technikai színvonalának megfelelő új játékokat. Komoly projektről született döntés: 2000 I. félévében 1250 új terminál üzembe állításával közel 60 százalékkal növelték az online fogadási rendszert. Az egyedülálló méretű hálózatot újból modellezni kellett, s meghatározni az új üzemeltetési feltételeket.

A Matávval ismét módosították a szolgáltatási szerződést. A hub-host összeköttetésre még szigorúbb elvárásokat fogalmaztak meg, eszerint immár két adatátviteli központot kellett bekapcsolni, azonos paraméterekkel. Az immár 2x128 kbps sebességű és természetesen továbbra is tartalékolt összeköttetés elegendő a kb. 1800-2000 terminál kiszolgálására. A Szerencsejáték Rt. központjában pedig olyan hostinterfészt kellett telepíteni, amely biztosítja, hogy a végpontokról beérkező forgalmat a központi feldolgozó gépek között egyenletes terheléssel lehessen elosztani.

"A szervezett és lelkes csapatmunkának köszönhetően az eredeti határidőre, június 30-áig sikerült az utolsó terminált is bekapcsolni - számol be az eredményről Putics József -, így az online rendszerben működő gépek száma meghaladta a háromezret. A távközlési szolgáltatók kiválóan vizsgáztak, s továbbra is megbízhatóan őrködnek a menedzselt, napi 24 órán át felügyelt hálózat biztonságos működése fölött.

A projekt megvalósítása során egyébként egy technikai újdonságot, nevezetesen az ISDN X.25 alapú átviteli módot is hasznosítottak. Mint ismert, az ISDN2 két 64 kbps-es csatornája mellett egy vezérlőcsatorna is működik, amelyből 9,6 kbps a két csatorna forgalmának zavarása nélkül felhasználható adatátvitelre. Ezzel a sebességgel a Szerencsejáték Rt. két online fogadóterminált is tud üzemeltetni. Az informatikai szakember szerint ez nagyon előnyös megoldás, így ahol lehetséges, a jövőben ezt fogják alkalmazni.

S bizonyára lesz is folytatás, hiszen Putics József szerint az a cél, hogy minél kevesebb olyan folt legyen az országban, ahol nem tudnak online módon játszani a szerencséért az emberek. Számításaik szerint négy-ötszáz terminállal bővülhet a hálózat, anélkül, hogy torlódást okozna. A Szerencsejáték Rt. 2001 első félévére összesen 3600 végpontos hálózat stabil, megbízható üzemeltetését tűzte ki célul. S ez legalább 60 százalékban legfontosabb kommunikációs partnerén, a Matávon is múlik.

Kulcsszavak: Matáv adatátvitel

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59