A Novell jövőképe: "one Net"

, 2001. január 5. 00:28
A Novellnél robbantásra készülnek: az "unalmas", egyszerűen csak a legmegbízhatóbb és a leggyorsabb hálózati szolgáltatásokat kínáló vállalat most valami újat készül a nagyközönség elé tárni. A Novell termékei eddig főként a rendszergazdák életét könnyítették meg hálózatfelügyeleti alkalmazások segítségével. A DENIM - Directory-Enabled Net Infrastructure Model - olyan újításokat tartalmaz, amelyek az egyszerű felhasználók munkavégzését is az e-business korszakába emelik. A "one Net" koncepció lényegéről Szittya Tamás, a Novell magyarországi ügyvezető igazgatója tájékoztatta magazinunkat.
B. O.: - Mi a Novell stratégiaváltásának lényege?

Sz. T.: - A Novell stratégiaváltása egyfajta alkalmazkodás és felkészülés a változó piaci környezetre, és erre a felhasználóinkat is fel kell készítenünk. Az internet átalakítja az informatikát, és ma alapvetően két fő kihívással állnak szemben az informatikai vezetők. Az egyik a komplexitás problémaköre, a másik terület pedig a biztonság kérdése. Mi a Novellnél egy olyan világ felé igyekszünk, amelyben a különféle hálózatok egy egységes hálózatként működnek együtt. Ennek megvalósításához pedig olyan szolgáltatásokat biztosítunk, amelyek valóban integráltan együttműködővé, vagyis hatékonnyá és természetesen biztonságossá teszik ezeket a különféle típusú hálózatokat - az intraneteket, az internetet és az extraneteket, a vállalati és magán-, a vezetékes és vezeték nélküli hálózatokat egyaránt. Az a célunk, hogy platformfüggetlen, címtár alapú szolgáltatásaink használatával a felhasználók csökkenteni tudják IT-rendszereik komplexitását, hogy egyszerűbbé váljanak a hálózatok, valamint hogy biztonságosan és gyorsan legyenek kibővíthetők és integrálhatók az alkalmazások és a cégek közötti hálózatok az internet biztosította új üzleti lehetőségek kihasználása érdekében.

B. O.: - Hogyan jelenik meg ez a felhasználók életében?

Sz. T.: - Ma, ha bemegyünk egy céghez, és igénybe vesszük a rendszernek valamilyen szolgáltatását, akkor tudjuk, hogy itt van ez a számítógép, amelynek van egy neve, és ez kapcsolódik egy szerverhez. Ez alapvetően a hagyományos kliens-szerver koncepció, egy erős kliens egy jól meghatározott szerverrel áll kapcsolatban. De már ma is tetten érhető egy másik koncepció, például amikor az interneten használunk egy szolgáltatást. Ha vásárolunk egy könyvet a világhálón keresztül, akkor nem sok sejtésünk van, hogy az adott szerver fizikailag hol helyezkedik el, az a lényeg, hogy az általa kínált szolgáltatást igénybe tudjuk venni. A Novellnél úgy gondoljuk, hogy a világ ettől az előző koncepciótól a második felé tart, a jövőben az lesz a lényeges, hogy a szolgáltatásokat fel tudjuk használni. Egyszerűbben fogalmazva: ha belépünk a hálózatba, akkor ezek a szolgáltatások azonnal a rendelkezésünkre álljanak.

B. O.: - Ezek szerint megvalósulni látszik a határok nélküli kommunikáció.

Sz. T.: - Így van. Ebben az új világképben, a "one Net" koncepcióban, amikor egy hálózatról beszélünk, akkor teljesen mindegy, hogy milyen eszközön keresztül csatlakozunk rá. Nem számít, hogy otthonról, a cégtől, egy mobiltelefonon vagy egy PDA-n keresztül lépünk be, az a lényeg, hogy belépjünk a rendszerbe, amely azonosít bennünket, és utána hozzáférést enged azokhoz az információkhoz és szolgáltatásokhoz, amelyekre jogosultak vagyunk. Nem azt mondjuk, hogy a Novell találta ki ezt a világképet, de egyszerűen ebben az irányban halad a fejlődés, és a Novell is ezt az egységes információs világot fogja kínálni ügyfelei számára.

B. O.: - Valóban, ez egy szükséges lépés, de mi ennek az informatikai háttere?

Sz. T.: - A Novell címtár alapú, platformfüggetlen hálózati szolgáltatásokat kínál. Tehát az egységes informatikai világhoz mi különböző szolgáltatásokat gyártunk és fejlesztünk, amelyek lehetővé teszik ennek a világnak a létrejöttét. A Novell régen hálózati operációs rendszereket készített. Kezdetben e rendszerekben a fájl- és a printszolgáltatás volt a lényeges. Később a koncepció olyan formában módosult, hogy a szolgáltatások körét - továbbra is Netware-alapokon - kiszélesítettük. A Novell rendszerébe beépül a hálózatmenedzsment, a csoportmunka és még jó pár más szolgáltatás, a teljes rendszert pedig a címtár menedzselte. A platformfüggetlen hálózati szolgáltatás koncepciója ennek a továbbfejlődése. Két formában módosítottuk, egyrészről nemcsak Netware-en, hanem minden operációs rendszeren futnak ezek a szolgáltatások, másrészről a címtár nemcsak a Netware-rendszer, hanem az összes platform menedzselésére alkalmas. Legyen tehát bármilyen heterogén egy vállalat informatikai környezete, az összes létező operációs rendszert összefogja a címtár, és a hálózati szolgáltatásokat erre a címtárra építjük. Ez a Novell új termékstratégiája: platformfüggetlen, címtár alapú hálózati szolgáltatásokat kínálunk. Ennek a modellnek vagy architektúrának az elnevezése a DENIM: Directory-Enabled Net Infrastructure Model, vagyis a Címtár Alapú Hálózati Infrastruktúra Modell.

B. O.: - Milyen szolgáltatásokról van itt szó, milyen új megoldásokat kínál a DENIM?

Sz. T.: - Még felsorolni is nehéz. Hálózatfelügyeleti szolgáltatásokat, ezen belül a "one Net" koncepció megvalósítását. Biztonságot a jogosultságok és a profilok egységesítésén keresztül. Hálózati tartalomszolgáltatásokat a tárolás olyan módjával, amely bárhonnan hozzáférést tesz lehetővé. Terjesztési és kézbesítési szolgáltatást az összegzett, személyre szabott információ eljuttatásával bármely felhasználó, alkalmazás vagy eszköz számára. Hálózati portálszolgáltatásokat, az integráció megvalósítását a tűzfalakon túlra. Olyan személyazonossági és tudáskezelő szolgáltatásokat, amelyekkel rugalmas és biztonságos alap teremthető az e-business alkalmazások számára. Ezek a szolgáltatások lehetőségeket teremtenek több cégre kiterjedő kereskedelmi közösségek létrehozására. De gyártunk más termékeket is, amelyek a biztonságot szolgálják. Ilyen az NMAS, a Novell Modular Authentication Service. Ez különböző biometrikus, chipkártyás vagy token alapú azonosító eszközöket jelent, amelyeket hozzá lehet rendelni az NDS beléptető rendszeréhez. Mi az intelligenciát a hálózatba szervezzük. A lényeg, hogy a rendszer, miután azonosította a belépőt, automatikusan elérhetővé teszi számára a szükséges alkalmazásokat azon az eszközön, amelyen belépett, legyen az mobiltelefon vagy bármi más. Nem kell külön belépni a levelezőrendszerbe vagy a hírszolgáltatásba, ezeket a modulokat automatikusan elérhetővé teszi egyetlen belépés. Jelenleg a Novellnek sokkal több terméke van, mint valaha a történelme folyamán, pont ebből a stratégiaváltásból adódóan.

B. O.: - És a Novell garantálja, hogy a termékei minden operációs rendszeren futnak?

Sz. T.: - Ez a fejlesztési irány és hálózati szolgáltatásaink jelentős része már valóban elérhető az összes vezető platformon. Például a Toyotánál nincs Netware a hálózatban, csak Sun Solaris-szerverek, ezeken pedig a Novell címtára, az NDS eDirectory és különböző, a Novell által gyártott szolgáltatások. Ez a Novell üzleti jövőképe, amelyben továbbra is nagyon fontos a Netware, de az egyes szolgáltatások más platformokon is futhatnak. Ha tehát valaki azt mondja, hogy szeretne egy Solaris alapú szoftverdisztribúciós vagy egy Windows 2000 alapú authentikációs rendszert, amely tényleg biztonságos, akkor mi készen állunk, és ki tudjuk szolgálni az ügyfelet. Ezeknek a hálózati szolgáltatásoknak természetesen a Netware az egyik legjobb futtatóplatformja, bizonyos szolgáltatásokra a Netware az architektúrája révén rendkívül alkalmas. Ilyen például a cache-szolgáltatás. A világ leggyorsabb Intel alapú cache-szervere a Novell ICS (Internet Caching System). Magasan gyorsabb és költséghatékonyabb, mint bármely konkurens termék, nem csoda, hogy az összes lényeges Intel alapú szervergyártóval van megállapodásunk.

B. O.: - Mennyiben könnyíti meg az új szolgáltatás a felhasználók életét?

Sz. T.: - Az a mód, amellyel a Novell hozzájárul az egységes információs világ megteremtéséhez, sok mindent egyszerűbbé tesz. Ha nincs címtár, akkor a felhasználónak külön kell törődnie azzal, hogy hozzáférjen egy rendszer adatbázisához, egy másiknak bizonyos szolgáltatásaihoz vagy egy harmadik erőforrásához. Most ezeket mind elintézi helyette a címtár, és arra épülve automatikusan kapja meg az összes olyan szolgáltatást és funkciót, amelyre szüksége van. Tehát lényegesen egyszerűbb lesz a hálózatok használata a felhasználó oldaláról. A rendszergazdák munkája is sokkal egyszerűbb lesz, mert a kezükben lesz egy olyan erő, amelynek a segítségével össze tudják fogni a különböző erőforrásokat, adatbázisokat, szolgáltatásokat. Valamint megoldódnak a biztonsági problémák, a teljes hálózat sokkal biztonságosabb lesz. Érdemes itt megemlíteni, hogy a Netware-rendszereket a Netware 4.0 megjelenése óta mind a mai napig nem törték fel. Nem tudunk sikeres betörési kísérletről rendesen konfigurált rendszer esetében, ennek pedig már hét éve. Amikor úgy dönt egy vállalat, hogy az internet irányába nyit, akkor nem játszhat szerencsejátékot. Legyen bármilyen heterogén egy vállalat informatikai rendszere, fussanak bármilyen platformon az alkalmazások, mi olyan rendszert tudunk építeni rá, amely biztonságos és egyszerű.

B. O.: - Az új koncepció csak az internetre vonatkozik?

Sz. T.: - Nem. Ennek nem csak az internet vagy az e-business vetületében van értelme, hanem egyszerűen a vállalati hálózatok vagy a nagyvállalatok körében. Ma oda jutottunk, hogy a nagyvállalatok hálózatai egyértelműen heterogének. Bármelyik magyar nagyvállalatnál majdnem a teljes informatikai termékskálát megtalálhatjuk, és már a cég kapuin belül is mind a biztonság, mind a komplexitás - de elsősorban az utóbbi - 4problémát jelent. Valahogy ezt egyszerűsíteni kell, és a Novell DENIM architektúrájára épülő hálózati szolgáltatások erre kifejezetten jók.

B. O.: - Mi a helyzet a versenytársakkal kapcsolatban?

Sz. T.: - Amiről most beszélünk - platformfüggetlen, címtár alapú hálózati szolgáltatások -, azon a területen igazából nincs versenytársunk. Itt nagyon fontos a Novell alapmegközelítése. A mi véleményünk az, hogy racionális felhasználókkal állunk szemben, akik mindenből a legjobbat választják. A tapasztalat azt mutatja, hogy a felhasználók minden esetben, amikor az informatikai rendszereket valamilyen új szolgáltatással bővítik, megvizsgálják, hogy melyik a legjobb, a legbiztonságosabb, a legolcsóbb megoldás. A Novell alapfilozófiája az, hogy termékeinek együtt kell működniük minden más cég termékeivel. Ilyen megközelítéssel ezekben a méretekben egyetlen más cég esetében sem találkozunk. A Novell az egyetlen, amely ilyen kiépítettségű, platformfüggetlen címtárat és arra épülő hálózati szolgáltatásokat forgalmaz.

Kulcsszavak: Novell-hu +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59