Gyorsabb Power Macek jönnek

Széll Zoltán, 2001. január 5. 17:48
Az Apple a jövő héten a Macworld rendezvényen gyorsabb Power Mac modelleket vezet be. Az Apple Computer várhatóan új asztali Power Mac PC-k (gyorsabb lapkákkal) és új stílusú PowerBook hordozható PC-k részleteit mutatja be.
A San Franciscóban megrendezendő Macworld konferencián az Apple négy Power Mac modell bevezetését tervezi. Az új család legnagyobb teljesítményű tagja 733 MHz-es G4 processzort tartalmaz. Jelenleg ez a leggyorsabb Macintosh számítógép. A további három modell 466 és 666 MHz órajel között működő mikroprocesszorokat tartalmaz. Az új rendszerek 133 MHz-es rendszerbuszon alapulnak.

Az új számítógépek bevezetésével az Apple csökkenti azt a rést, amely gépei és a Compaq, a Dell, valamint mások 1,5 GHz-es Pentium 4 alapú rendszerei között jelenleg fennáll. A leggyorsabb Apple PC-k jelenleg 500 MHz-es G4 PowerPC processzort tartalmaznak. Azonban az 1,5 GHz-es Pentium 4 alapú rendszerek teljesítménye nem háromszorosa az Apple gépekének, hanem annál jóval kevesebb, mivel a G4 PowerPC processzor rendkívül nagy teljesítményű.

Az Apple felfedi a már régóta várt G4 lapka alapú G4 PowerBookot, amelynek kódneve Mercury. Az új számítógépek szállítása addig nem kezdődik, amíg a vállalat ki nem bocsátja a Mac OS X operációs rendszert. Erre februárban kerül sor.

A Motorola képviselője elmondta, hogy az első V'Ger G4 lapkák 2001 elején érkeznek. A V'Ger lapkák hosszabb csővezetéket tartalmaznak, és 700 MHz feletti órajellel dolgoznak. Jelenleg a leggyorsabb változat 1 GHz-es órajellel fut, és SOI technológiával készül.

Az Apple 2000-ben több kétprocesszoros rendszert vezetett be, de most a nagyobb teljesítményű mikroprocesszorok használatával visszatér az egy CPU-s rendszerekhez.

Az új PowerBook G4 processzorral érkezik. Ezek a masinák könnyebbek és karcsúbbak, mint a jelenlegi modellek, és olyan bővítőhellyel rendelkeznek, amelybe többféle meghajtó dugaszolható, köztük DVD-meghajtó is. Ez az első Mac hordozható PC, amely polimer-lítium telepet tartalmaz.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36