Microsoft - hódítás a szórakoztató elektronikában is

MTI Sajtóadatbank, 2001. január 7. 10:07
Bill Gates szombaton a Las Vegas-i fogyasztói elektronikai szakkiállításon bemutatta a cég Xbox nevű, új videojátékát, amely a tervek szerint Észak-Amerikában és Japánban ősszel, Európában pedig 2002 első negyedévében kerül forgalomba.
Ez volt az első alkalom, hogy a főként szórakoztató elektronikára összpontosító Las Vegas-i kiállításon Gates-et választották első számú attrakciónak. Az Xbox a személyi számítógépekben is használt processzorokkal működik. Merevlemez-meghajtója minden más korábbi terméknél nagyobb mértékben teszi lehetővé "előre gyártott" számítógépes animációs környezet tárolását és komplex játékkörülmények teremtését. Ezt a Microsoft által tervezett videójátékot a (Magyarországon is jelen lévő) Flextronics fogja gyártani.

Az Xboxnak hatalmas ellenféllel, a Sony Playstation 2-vel kell felvennie a konkurenciaharcot. Paraméterei PC-használók szemében is tekintélyt parancsolók: 8 gigabyte-os hard drive, 733 megahertzes Pentium lapka, Nvidia grafikus megjelenítő lapka, 64 megabyte memória. Árát még nem határozták meg.

Az Xbox bemutatása mellett a Microsoft hivatalosan is bejelentette az eredetileg karácsony előtt várt Ultimate TV elkészültét, ami műholdas alapú interaktív tévészolgáltatást jelent, és amelynek a megalkotása olyan partnerekkel való együttműködés keretében történt, mint a General Motors érdekeltségébe tartozó Hughes Electronics, illetve a Sony és a Thomson-RCA. A Microsoft már 1993 óta kacérkodik az interaktív televízióval, de eddig meglévő egyetlen ilyen ajánlata, a WebTV csupán egymillió előfizetőt volt képes vonzani. Az Ultimate TV-nek két tévécsatorna-keresője és merevlemez-meghajtója is van. Ennek megfelelően egyszerre két tévéprogramot képes rögzíteni, és eközben egy harmadikat a hard diskről lejátszani. Programozható úgy, hogy a lejátszáskor a reklámokon gyorsított menetben "átpörög". A berendezés 35 órányi műholdas tévéprogramot tud tárolni, és Internet-elérhetőséggel rendelkezik. Ára a parabolaantennával együtt 449 dollár. A havi szolgáltatás költsége 9,95 dollár, plusz minimum 29 dollár a DirecTV-elérhetőségért.

Mind az Xbox, mind az Ultimate TV kulcsfontosságú a Microsoft stratégiája szempontjából. A Gates-birodalom - miután a PC-programok piacán monopolhelyzetre tett szert, és ezzel összefüggésben tanúsított magatartásával egy mindmáig folyamatban levő, monstre trösztellenes perbe sodorta önmagát - újabban a szórakoztató elektronika, a házi alkalmazású fogyasztói eszközök terén igyekszik éllovassá válni.

A redmondi szoftverbirodalom fokozatosan bővíthető, egyetlen családi házon belüli elektronikai hálózatot álmodott meg az egyáltalán nem távoli jövő számára, amelynek egyes elemei, a különböző fogyasztói eszközök egymással, valamint az internettel is nagy adatátviteli sebességű kapcsolatban vannak. A szóban forgó Xbox és az Ultimate TV tehát annak révén nyer igazi értelmet, hogy mindkettő összekapcsolható a PC-vel, és a kölcsönös fájl-letöltések, szoftvercserék révén valamennyi eszköz lehetőségei jelentősen gazdagíthatók.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50