IBM eServer iSeries

A B2B-szerver

, 2001. január 8. 23:59
Az először 1988-ban piacra dobott AS/400 számítógéprendszer, amely napjaink egyik legkorszerűbb géparchitektúráját képviseli, kétségtelenül az IBM legsikeresebb szervere. A kifejezetten az e-businessre, vagyis az elektronikus üzleti környezetre tervezett AS/400e család 2000-ben megjelent továbbfejlesztett változata, az Server iSeries 400 kiszolgálócsalád egyesíti az extrém tevékenységeket lehetővé tevő technológiát az AS/400 hagyományos előnyeivel. Dávid Miklós, az IBM AS/400 termékmenedzsere azon kiemelkedő jellemzőkről számolt be lapunknak, amelyek az iSeriest szinte egyedülállóan teszik alkalmassá az elektronikus üzletvitelben való alkalmazásra.
Ebben a rendszerben használtak először a világon RISC alapú processzorokat és a csak vállalati felhasználások futtatására alkalmas változatokban is 64 bites CPU-kat. Az AS/400 mindig is híres volt biztonságáról, ez a platform még egyetlen olyan híradásban sem szerepelt a világon, amely weboldalakra való betörésről vagy nagy szerverleállásról szólt, emellett az AS/400-on ismeretlen fogalom a vírus, amely az objektum alapú architektúrának köszönhető. E rendszerek ellen mindmáig egyetlen sikeres hackertámadást sem hajtottak végre. Ám az AS/400 népszerűsége abban is megnyilvánul, hogy a fejlődés során egyre jobban nyitottá vált azon alkalmazások felé, amelyek eredetileg nem erre a géprendszerre készültek. A legújabb időkben az is kiderült, hogy a webes alkalmazások futtatására a már felsorolt és még néhány egyéb jellemzője miatt kiválóan alkalmas. Integráltsága révén működtetéséhez nem szükséges komoly szakértelem. Skálázhatósága szinte lenyűgöző: a termékcsalád legkisebb és legnagyobb modelljei között 330-szoros processzorteljesítménybeli különbség van. Továbbá ezeket a rendszereket a nagy rendelkezésre állás (a Gartner Group szerint 99,94%-os) jellemzi.

A felsorolt jellemzők talán sejtetik, hogy miért is vált az IBM sikerszámítógépe egy, a maga területén gyorsan ismertté váló hazai webes alkalmazás, az Agriportal B2B-megoldás szerverévé. Az agárágazat szereplőinek gazdasági döntéseit értékes információkkal támogatni szándékozó, kereskedelmi piactérként szolgáló, agrárgazdasági híreket, szolgáltatásokat és tudományos adatbázisokat tartalmazó, B2B-üzletviteli célokat szolgáló www.agriportal.hu portál az IBM iSeries kiszolgálóját használja.

,A portált üzemeltető Agriportal Kft.-t az IBM két business partnere, a Formula/400 Kft. és az Aspen Kft. hozta létre, és az új cégben 50-50% tulajdonrésszel rendelkeznek" - tájékoztatott Rózsahegyi Lilla, a Formula/400 munkatársa. Varga Péter, az Agriportal Kft. ügyvezetője szerint a portállal az agrárágazatban olyan vállalatközi piacot céloztak meg, amelynek célja, hogy 2003-ra a beszerzési és felvásárlási agrárpiac akkorra becsült 600 milliárd forintos forgalmának 15%-a ezen a portálon keresztül bonyolódjék. A magyar magánvállalkozások önálló, független portáljaként működő Agriportal három lábon áll: B2B-kereskedelem (piactér), agrárhírügynökség és szolgáltatások. A portálon az éles kereskedelmi funkciók 2000. december közepétől indulnak, s ez év végéig a regisztráció ingyenes.

"Választásunk azért esett az IBM iSeries kiszolgálóra, mert az IBM az egyetlen olyan informatikai cég, amely a jövő középpontjába állította az internetes kereskedelmet, és nagyon erős hangsúlyt helyez arra, hogy ezt korszerű technológiájával támogassa" - mondta Rózsahegyi Lilla, aki azt is hozzátette: ,az Agriportal az IBM WebSphere alkalmazásfejlesztő szoftvereszközzel jött létre, és a Lotus Domino intranetszervert használják mint a portál dokumentumkezelésére szolgáló segédeszközt."

Varga Péter szerint az iSeries kiválasztásában a legfontosabb tényezők között szerepeltek az IBM szerverének biztonsági jellemzői. ,Internetes kereskedelembe csak maximális biztonsági felületet adó platformok révén szabad belevágni" - hangsúlyozta az ügyvezető. Szerinte ez különösen igaz, ha - mint az Agriportal esetében - a banki információk, pénzügyi tranzakciók is azon keresztül áramlanak. Egy másik döntő érv az AS/400 mellett annak skálázhatósága, hiszen tervezik, hogy később nyitnak Európa más országa felé is, és ehhez mindenképpen igény szerint bővíthető rendszerre van szükségük, amely együtt nő az ügyfelek számával és a szolgáltatások bővülésével.

A magyar agrárágazatban az első měködő vertikális piactér tehát korszerě IBM-technológiák felhasználásával, ám teljes egészében hazai szellemi termékként készül. További információ: www.iseries.ibm.com, www. as400.ibm.com, www.ibm.hu, www.agriportal.hu.

Kulcsszavak: IBM B2B szerver

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14