Vállalati portálmegoldás a Microsofttól

Kővári Ádám Kővári Ádám, 2001. január 9. 22:54
A Microsoft Corporation bejelentette, hogy elkészültek a cég közeljövőben megjelenő vállalati portálmegoldásának, a Microsoft SharePoint Portal Server programnak az RC1-es verziójával. A korábban a "Tahoe" kódnevet viselő SharePoint Portal Server egy olyan flexibilis portálmegoldás a Microsofttól, melynek segítségével a cégek könnyedén megtalálhatnak, megoszthatnak vagy közzétehetnek majd mindenféle információkat.
Az új Microsoft-féle portálmegoldás zökkenőmentesen magába integrálja a Microsoft Office irodai programcsomag és a Microsoft Windows operációs rendszerek hatékony munkaasztal-környezetét, valamint a vállalati partnerek az új portálmegoldás segítségével óriási dokumentumokat hozhatnak majd létre, illetve megfelelő sebességgel kereshetnek azokban mindenféle információkat. A kiterjeszthető Web Part technológiára épülő architektúra segítségével a SharePoint Portal Server használatával a cégek könnyedén létrehozhatják saját intranetes portálmegoldásaikat, melyeket aztán később könnyedén ki lehet majd terjeszteni.

A SharePoint Portal Serverben olyan, a Microsoft Research által kifejlesztett piacvezető keresési technológiákat alkalmaznak, melyek segítségével a vállalati szintű adattömegekben is könnyedén és gyorsan lehet különböző információk után keresni. A SharePoint Portal Server képes többfajta adatállomány indexelésére is, így többek közt web-, fájl- vagy adatbázisszervereken lévő adatok után is tud kerestetni, ezenkívül támogatja az úgynevezett adaptív változási technológiát is, melynek lényege, hogy az alkalmazás képes megtanulni, hogy általában mely információk mely helyeken változnak meg a legtöbbször, így ezeket is figyelembe véve tovább gyorsítható a keresési folyamat.

A Microsoft stratégiai üzleti partnerei is elismerik a SharePoint Portal Serverben alkalmazott megoldások fontosságát, így több cég máris tervbe vette a Microsoft legújabb vállalati megoldását felhasználó rendszerek kiépítését, a Compaq Computer pedig már konkrét tervekkel is rendelkezik.

A fenti tényekből látszik, hogy a Microsoft új portálmegoldása egyáltalán nem a széles vásárlóközönség részére készült, azonban szerintem az ilyen és ehhez hasonló megoldások fejlődését is érdemes figyelemmel kísérnünk, mivel idővel ezek valamilyen formában befolyásolják a hétköznapi emberek életét is, hiszen mindegyikünk kapcsolatban áll valamilyen módon az ezeket a megoldásokat használó óriáscégekkel (telefontársaságok, bankok stb.), melyek szolgáltatásainak zökkenőmentes működése közérdek.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50