DVB jelátvitel a hazai műsorszórásban

Kovács Attila, 2001. január 10. 13:48
A HTE kábeltelevíziós, valamint vételtechnikai szakosztálya közös előadást és bemutatót tartott január 9-én délután a Matáv PKI intézetében a digitális videó műsorszórás és jelátvitel aktuális helyzetéről, különös tekintettel a kábeltelevíziós vonatkozásokra.
A résztvevők élőben tekinthették meg a témakörhöz tartozó DVB-C bemutatót. Az előadók - Bozóki Sándor (Matáv PKI), Szőke Albert (Synergon) - szerint a digitális műsorszórás alkalmazására a kábeltelevíziós hálózatokban és a mikrohullámú elosztó hálózatokban azért van szükség, hogy digitális minőségű jelet lehessen eljuttatni a felhasználókhoz és a csatornaszámot is növelni lehessen. Jó példa az AM-Mikro (időjárásfüggő) rendszeréből adódó hiányosságainak kivédése a digitális jelek révén, ugyanakkor a kábeltévés hálózatokban új, értéknövelt szolgáltatások is elérhetővé válnak.

A PKI-nak az infoparki egyetemi negyedben telepített kísérleti rendszere, a Synergon által szállított Harmonic gyártmányú berendezésekkel, demonstrálta az új megoldás életképességét, hibatűrő funkcióját. Az MPEG-2 tömörítés és a bemutatott megoldás alkalmazásával a jelenlegi csatornaszám hatszorosára növelhető. A rendszer sajátossága, hogy adatfolyam-beléptetést tud végrehajtani a fejállomáson, és azt végig lehet hajtani a kábeltévés hálózaton, annak minden előnyével. A szükséges set-top boxok ára remélhetően gyorsan csökken az elkövetkező idők folyamán, és az előnyöket a kábeltévés szolgáltató és a fogyasztó egyaránt élvezni fogja.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50