Microsoft-per - a felperesi álláspont továbbra is a darabolás

MTI Sajtóadatbank, 2001. január 15. 09:34
Az amerikai szövetségi igazságügyi minisztérium, valamint a vele együtt felperesi pozícióban levő 19 amerikai szövetségi állam pénteken, a Microsoft szoftvercég elleni trösztellenes eljárás fellebbezési szakaszában előterjesztett álláspontjában azt kérte, hogy a fellebbviteli bíróság tartsa fenn a Microsoft kettéosztását elrendelő első fokú ítéletet.
Tavaly június 7-én Thomas Penfield Jackson, az első fokon eljárt bíró úgy ítélkezett, hogy a Microsoftot, amely megállapítása szerint visszaélt a személyi számítógépek kezelői rendszereinek piacán a Windows termékcsalád révén élvezett monopolhelyzetével, két utódvállalatra kell felosztani. Az egyik utódvállalat folytatná a Windows termékek továbbfejlesztését, a másik pedig az alkalmazási programokkal foglalkozna.

Az alkalmazási programok közül különösen az internetes kereső program volt szálka a bíró szemében, hiszen a Microsoft ezt a kereső programot mintegy beépítette az újabb Windows-változatokba, és így a kezelői rendszer megvásárlóit eleve a Microsoft Internet Explorerének a használata felé terelte, ezzel méltánytalanul hátrányos helyzetben sodorva a konkurenciát, elsősorban a Netscape kereső program gyártóját.

A Netscape-et be is szippantotta az America Online internetszolgáltató, amelynek a Time-Warner médiabirodalommal való egyesülését éppen az előző nap, csütörtökön hagyta jóvá az illetékes szövetségi felügyeleti szerv. A Netscape viharvert hajója tehát végül is a világ most formálódó, leghatalmasabb kommunikációs birodalmának a végtelen vizeire ért, és ez a birodalom sok tekintetben - így például a jövő nagy üzletágának ígérkező interaktív televíziózásban - alaposan visszavághat a Microsoftnak.

A bíró a fellebbezés elbírálásáig felfüggesztette a kettéválasztási ítélet végrehajtását.

A Microsoft a fellebbezés indoklásában megalapozatlannak és téves megállapításoktól hemzsegőnek minősítette az első fokú ítéletet. A fellebbezési beadványra most megszületett felperesi válasz fenntartja a kormányzat eredeti álláspontját, miszerint a Microsoft, tisztességtelen üzletpolitikájával, rászolgált a "kényszer-feldarabolásra".

Az összképhez tartozik azonban, hogy sok szakértő úgy véli: a demokrata kormányzat távoztával az amerikai szövetségi igazságügyi tárca új, republikánus irányítói sokkal kevésbé "keménykednek" majd a Bill Gates alapította szoftvercéggel szemben. A felperesek közül a legfontosabb szereplő, a washingtoni kormányzat magatartásában tehát elképzelhetőleg az eddigi jogi álláspont enyhülésére lehet számítani.

Ám a felperesek közt bármennyire kiemelkedő súlyú, mégsem az egyedüli szereplő a szövetségi kormányzat. A Microsoft fő riválisainak tekinthető számítástechnikai nagyvállalatok - elsősorban a fentebb már említett AOL és Time-Warner, valamint a Sun és az Oracle - most közösen úgy döntöttek, hogy felfogadnak egy nagy formátumú jogászt, aki majd ösztönző jó tanácsokkal tudja ellátni az új, republikánus kormányzatot, a Microsoft elleni határozott álláspont fenntartása érdekében. Ez a nagy formátumú jogász - ha úgy tetszik: sztárügyvéd - nem más, mint Kenneth Starr, aki korábban azzal tette híressé magát, hogy független ügyészként az alkotmányos vádemelésig vitte a Bill Clinton elleni vizsgálatot a Lewinsky-ügyben.

Ha Starr most ugyanolyan lendülettel veszi üldözőbe Bill Gates-et, mint annak idején Clintont, akkor sok élvezetes perc vár még a való életbeli jogi csatározások tévéközvetítéseinek megszállott híveire.

Kulcsszavak: Microsoft jog =bill +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38