Patikába fektetett a KFKI

Fekete Gizella, 2001. január 15. 21:43
A KFKI Számítástechnikai Csoportban talált pénzügyi befektetőre a január 10-től már önálló gazdasági társaság, a HáziPatika.com Kft. által üzemeltetett hazai vertikális - egészségügyi - portál, a HáziPatika. Az üzemeltetés, karbantartás mellett a weboldal jelentős fejlesztését is célul tűző - 3 milliós alaptőkével alakult - társaság ügyvezető igazgatója a portál egyik alapítója, Kocsis Gábor lett.
A 75%-ban továbbra is kiötlői, három magánszemély tulajdonában maradt, 1999. április 2-án indult, s akkor hiánypótlónak számító, közhasznú, a laikusok számára is érthetően megfogalmazott egészségügyi információkat közvetítő site építését jelenleg 20 szakorvos és gyógyszerész segíti. A HáziPatikához érkező e-mailek megválaszolásán túl ők az oldalon folyó "klubélet" moderátorai, s tapasztalataik alapján tanácsot adnak az embereket leginkább foglalkoztató témákat felölelő rovatok indításához, illetve tartalmuk alakításához is. A ma már 500 feletti egészségügyi cikk, a fent említett tanácsadás, a gyógyszerkereső, a témához kapcsolódó játékok, tesztek jelenleg havonta 30 ezer látogatót vonzanak, regisztrált felhasználóik száma közelíti a 10 ezret. A szakma elismeréseként a Népszabadság, RTL Klub és a Cisco közös szervezésében, 500 indulóval lezajlott Webversenyből kategóriagyőztesként kerültek ki és a fődíjat is neki ítélték. S mert az alapítók maguk is az egészséges életmód elkötelezettjei, minden ehhez kapcsolódó és az oldalon is megjelenő ötleteik - így 5 hetes fogyókúra programjuk is - sikergyanús.

Bevételeik elsősorban tartalom szponzorációból, illetve e-kereskedelemből származnak. Ez utóbbi, jelenleg futárszolgálattal és készpénzes fizetéssel kombinált - elsősorban egészséges életmódról szóló könyvek, valamint egészségügyi termékek értékesítését célzó - szolgáltatásból származó összeg ugyan ma még mindössze 5-10%-os arányt képvisel, de Kocsis Gábor, óvatos becsléssel a jövőben végrehajtott üzlet és tartalomfejlesztések eredményeként ennek évenkénti duplázódására számít.

Az oldalai hasznos tartalmát már az elsők között WAP-on is elérhetővé tevő HáziPatika.com befektetője, a KFKI Számítástechnika Csoport is az alapítókhoz hasonló nézeteket vall. Szőnyi László, a KFKI Számítástechnika Rt. ügyvezető igazgatója - nem titkolva, hogy természetesen anyagi haszonra is számítanak, s persze akkor sem lesznek elkeseredve, ha a cég idővel tőzsdére menve ott sikeresen szerepel - úgy fogalmazott, hogy döntésük meghozatalára hatással volt a site felvállalta társadalmi szerep vonzereje is. A tanácsadó orvosok közül Dr. Elek Csaba szülész-nőgyógyász humángenetikus is ezt tartja igazán fontosnak. Mint mondta, mivel a magyar társadalom egészségügyi kultúrája - többek között az egészségügy struktúrája, és a múlt hagyományai miatt - meglehetősen alacsony (a svédeknél a fogamzásgátlás pl. érettségi tétel, nálunk pedig még a betegségünkről való felvilágosítás is kényes kérdés), a jelenlegiek mellett a közeljövőben indítandó olyan új szolgáltatások, mint pl. az egyszerű halandó számára értelmezhetetlen leletek magyarázata, jócskán növelhetik a látogatottságot.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36