A VIA új chiptesztelő és összeszerelő gyárat épít

Tóth Kristóf, 2001. január 15. 21:38
A tajvani VIA, amely a Cyrix tavalyi felvásárlásával immár az Intel és az AMD versenytársa lett a processzorpiacon, egy új gyár létesítését tervezi, amely a jövőbeli VIA chipek tesztelését és összeszerelését végzi majd.
A VIA processzorpiacra való betörésével a cégnek szüksége lett egy olyan üzemre, ahol a készülő processzorokat le lehet tesztelni, és össze lehet szerelni, mondják az elemzők. "A VIA komolyan veszi a processzor-üzletágát különösen Kínában, így szüksége van tesztelési környezetre." - mondta Richard Ko, a Deutsche Bank elemzője. "A VIA tajvani tesztelő és összeszerelő partnerei nem rendelkeznek tapasztalattal a processzorok terén."

Egy számítógép-processzor kivezetések százaival rendelkezik. Ezeknek a kivezetéseknek kivétel nélkül, rendkívül megbízhatóan kell az adatforgalmat lebonyolítaniuk. Emiatt minden egyes kivezetést alaposan le kell tesztelni. Ez a procedúra egy néhány lábbal rendelkező memóriachipnél egyszerű, de egy processzornál már rendkívül kényes. A "százlábú" processzorok tokozása sokkal bonyolultabb berendezéseket, és jobb szakembereket igényel, mintha memóriachipekről lenne szó.

A VIA elnöke, Cher Wang tagadta az Economic Daily News hírét, miszerint a cég Kínában szándékozik felépíteni a gyárat. A tajvani kormány ugyanis nem engedi tajvani cégeknek elektronikai gyárak létesítését Kínában. Wang elmondta, hogy több ország is számításba jött, de egyelőre konkrét döntés még nem született.

Közismert, hogy a processzorok legnehézkesebben és legköltségesebben tesztelhető része az FPU, magyarul a lebegőpontos egység. A Cyrix processzorok mindig is híresek voltak lassú lebegőpontos végrehajtó egységükről, mivel nem állt a társaság részére a megfelelő tesztkörnyezet, valamint az alacsony ár is csak így volt tartható.

Miután a VIA óriási sikereket ért el a chipset-piacon, s jelen pillanatban 40%-os részesedéssel bír, elképzelhető, hogy a jövőben Cyrix processzorait is ütőképesebbé kívánja tenni - vélekedik a CNet. Ezt alátámasztja az a bejelentés is, miszerint a VIA 15%-os piaci részesedést szeretne elérni a processzoriparból néhány éven belül. Ehhez pedig erős FPU, következésképpen egy jó tesztüzem szükséges.

Kulcsszavak: processzor Via +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50