A Deutsche Telekom megegyezett az amerikai kormánnyal

MTI Sajtóadatbank, 2001. január 19. 09:19
A Deutsche Telekom távközlési vállalat csütörtökön közölte, hogy megegyezett az amerikai kormányzattal azokban a nemzetbiztonságot és törvényességet illető kérdésekben, amelyeket az amerikai VoiceStream Wireless és a Powertel távközlési cégek felvásárlásának terve vetett föl.
Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), az amerikai igazságügyi minisztérium és a három vállalat megállapodása lehetővé teszi, hogy az illetékes amerikai hatóságok folytassák az Egyesült Államokban a hazai, illetve az Egyesült Államokból induló és oda irányuló telefonhívások törvényesen engedélyezett megfigyelését.

A Deutsche Telekom tavaly júliusban megállapodott a VoiceStreammel, a GSM-szabványt használó amerikai mobilszolgáltatók közül a legnagyobbal, hogy 34 milliárd dollárért felvásárolja részvényeit. Utána, augusztusban, a VoiceStream megegyezett a Powertellel annak felvásárlásában 6 milliárd dollárért. Az ügyletek még az amerikai távközlési és külföldi beruházási felügyelet, továbbá a részvényesek jóváhagyására várnak. A versenyfelügyelet már egyetértését nyilvánította.

Az amerikai törvényhozásban homlokráncolást okozott, hogy a Deutsche Telekom még 44 százalékban állami tulajdonban van, habár ezt is privatizálni fogják. Az FBI, az igazságügyi minisztérium és a három vállalat megállapodásában a cégek garanciát vállaltak, hogy a német kormány nem befolyásolhatja az ügyvitelt semmi olyan módon, ami akadályozná a megállapodás betartását. Ennek keretében kizárják a telefonforgalom bármi olyan külföldi vagy egyébként törvényellenes megfigyelését is, ami árthatna az amerikai nemzetbiztonságnak.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55