A Sony új, kazettás adattárolási technológiája

Tóth Kristóf, 2001. január 20. 09:02
A Sony Corporation bejelentette, hogy jelenleg egy olyan új, következő generációs mágnesszalagos adattárolási technológián dolgoznak a cég fejlesztőmérnökei, mely óriási kapacitása révén még a legnagyobb hálózati szerverek adatmentési folyamataihoz is ideális megoldás lesz.
Az új, kazettás adattárolási eszköz esetében a nagy érzékenységű GMR (Giant Magneto Resistive) fejet kombinálják az újonnan kifejlesztett különböző fémek felgőzölésével készülő kazettákkal, melyek adatsűrűsége maximum 6,5 GB/négyzetcoll (trackszélesség: 0,8 mikron, minimális bithossz: 0,1 mikron). Ez a megoldás egy 8 mm-es kazetta esetében körülbelül 1 terabyte kapacitást eredményez. A Sony mérnökei jelenleg teljes erejükkel azon vannak, hogy az új technológiákból egyre többet fel tudjanak használni a már létező kazettás adattárolási eszközökben, a teljesen új generációs, kazettás Sony-termékek azonban csak 2003-2004 körül kerülhetnek forgalomba.

Az új technológiák megvalósításában nagy szerepet játszanak a folyamatos fejlesztés alatt álló új, nagy adatsűrűségű kazetták, melyek szalagjára fémrétegeket gőzölnek fel, és amelyeknek nagy előnye az, hogy nagyon alacsony zajszint mellett lehet rájuk adatokat rögzíteni. A kazetta szalagjának vékonyításán (30 nm, 1/6-a egy AIT2-es szalagnak) az eddigi gőzölési technológiákat is nagymértékben sikerült optimalizálniuk a Sony fejlesztőinek, így nagyrészt ennek köszönhetően az új kazetták jel-zaj szintje 26 dB lehet. Ezenkívül a szalagra felgőzölt fémek nagyon jó elektromos vezetőképességének köszönhetően növelhető volt a statikus töltöttségi szint is, mely a GMR technológia esetében 40 V, ami az eddigi technológiák esetében tapasztalható 5 V-hoz képest nagy ugrást jelent. A Sony új kazettás adattárolási eszközeiben a fejek kopását is nagymértékben sikerült csökkenteni, így az új fejek körülbelül 20-szor tartósabbak elődeiknél. Az eddigiekben felsorolt új technológiai eljárásoknak köszönhetően képesek a Sony mérnökei az eddigieknél sokkal fejlettebb adattárolási megoldásokat létrehozni, melyek kazettáinak kapacitása a legrosszabb esetben is körülbelül tizenhétszerese a mai AIT2-es kazettáknak.

A Sony fejlesztési részlegeiben most azon munkálkodnak, hogy a már létező új technológiákat tökéletesítsék, így többek közt a GMR fejek megbízhatóságának és tartósságának növelésén kívánnak még tovább dolgozni a Sony mérnökei.

A Sony napjainkban a kazettás adattárolási piac egyik jeles képviselője. A cég 1996-ban mutatta be az Advanced Intelligent Tape (AIT) technológia első generációját, melynek segítségével egy 8 mm-es kazettán 25 GB adatot lehetett tárolni. Jelenleg az említett technológia második generációjával (AIT2) egy ugyanilyen kazettán 50 GB adat tárolható - írta az electic.com.

Kulcsszavak: Sony adattárolás

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50