Számítástechnikai programtermékverseny diákoknak - pályázati felhívás

, 2001. január 20. 09:09
A Neumann János Számítógéptudományi Társaság, a szekszárdi Garay János Gimnázium, a Kvantum Kft., valamint a Psion Rendszerház Kft. 2001-ben ismét megrendezi az immár nemzetközi rangra emelkedett XVIII. számítástechnikai diák-programtermék versenyt.
A versenyzők a következő öt kategóriában küldhetnek be pályaműveket.

1. Oktatóprogramok, amelyek közismereti, illetve szaktárgyak önálló (konzultáció nélküli) tanulására alkalmasak.

2. Alkalmazói programok, amelyek a számítógépek széles körű felhasználását mutatják be.

3. Játékprogramok. A pályázók saját fejlesztésű programjaikkal versenyezhetnek. A versenyzők a programjaikat másoktól átvett ötletek alapján is fejleszthették, illetve mások által fejlesztett programrészeket is használhattak, ebben az esetben az ötlet, illetve a külső program forrását is fel kell tüntetni a pályázatban.

4. Internetre írt alkalmazó programok, honlapok, weboldalak, speciális hálózati alkalmazások (például adatbankok) stb.

5. A Magyarországon is kapható, Psion marokszámítógépekre írt alkalmazói és játék programok.

A zsűri csak „IBM PC kompatibilis" gépekre írt programokat fogad el, a pályázat értékelésénél fontos szempont a program helyessége, alkalmazói programok esetén az emberközeliség, a multimédia- és az internetes programoknál a tartalom mellett a látvány.

Az internetre írt alkalmazói programok kategóriában pályázók a beküldött írásos anyagban jelöljék meg a pályamű internetcímét, esetleg jelszavát.

Psion marokszámítógépekre írt alkalmazói és játékprogramokat OPL PC-emulátor programmal vagy pedig magán a Psion gépen lehet megírni. Az OPL emulátor a Psionnál, azaz a Psion képviseleti cégeknél szerezhető be díjmentesen. A versenyzőnek telefonon fel kell hívni a Psion magyarországi képviseletét (1123 Budapest, Csőrsz utca 23-25., telefon/fax: 00-36-1-356-3197, 00-36-1-356-9595, e-mail: support@psion.hu) és el kell kérni a Psion OPL emulációs programot, aminek a segítségével a PC-n - OPL nyelven - megírja a pályázatát. Ebben az esetben a programot a zsűri teszi át Psion gépi környezetbe. Az emulációs program lehívható az internetről, a www.psion.hu honlapról. Ugyanezen a honlapon megtalálható a Psion kiskereskedelmi hálózat országos jegyzéke, ahol a Psion PC OPL PC emulációs program szintén átvehető.

A versenyen általános és középiskolás diákok, szakmunkástanulók, az első évfolyamra járó egyetemista és főiskolai hallgatók, illetve fiatal programozók indulhatnak, akik a pályázat beadásának a határidejéig, 2001. február 9-ig a 20. életévüket még nem töltötték be.

A versenyre - hagyományosan - egy pályázatot több versenyző közösen is készíthet, egy versenyző vagy versenyzőcsoport azonban legfeljebb két programtermékkel pályázhat. A PC-pályaműveket mágneslemezen - 3,5 inches floppyn, vagy CD-n -, míg a Psion pályázati programokat psionos háttértárolón, SSD-n, C.Flashen is be lehet küldeni. A kezelési utasítást magyar vagy angol nyelven (ha a pályázó nem magyar nyelvű) kell megírni. Internetes pályázatok esetén is be kell küldeni a weboldalakról egy-egy 3,5 inches demo floppylemezt és csatolni kell az internetes elérés adatait (a weboldalak címét) is.

A csatolt dokumentációban fel kell tüntetni, hogy a program milyen konfigurációjú gépen fut, illetve milyen kiegészítő hardver szükséges a futtatáshoz (hangkártya, CD-ROM olvasó stb.). A zsűri egészen speciális hardvert igénylő (pl. A/D átalakító stb.) programokat nem fogad el.

A pályázat jeligés, a versenyzők a 3,5 inches mágneslemezhez külön, zárt borítékban csatolják az adataikat: a pályázó(k) neve, lakcíme, telefon-, esetleg faxszáma, e-mail címe. Internetes pályázat esetén a weboldalak címe. Ha a pályázó még tanul: az iskola (főiskola, egyetem) neve, címe, fax- és telefonszáma, valamint az e-mail címe. A versenyzők ugyancsak tüntessék fel, hányadik osztályba jár(nak) és milyen kategóriában versenyezteti(k) a munkáját(jukat).

A beküldött munkák közül a legjobbak jutnak a döntőbe, amelyre 2001. március 13-án és 14-én, a szekszárdi Garay János Gimnáziumban kerül sor. A döntőbe jutott versenyzőket a gimnázium 2001. március 2-ig értesíti. Az iskola minden döntőbe jutott pályázat versenyzőjét (maximum két főt) - a döntő két napjára - vendégül látja.

A verseny kategóriánkénti helyezettjei a szponzorok által felajánlott értékes díjakat kapják. A Psion számítógépekre írt pályázatok legjobb munkáit a Psion cég megvásárolja.

A pályázatokat a következő címre kell beküldeni:

Garay verseny, Garay János Gimnázium 7100 Szekszárd, Mártírok tere 7-9.

A pályázat beküldésének a határideje: 2001. február 15.

Dr. Bakonyi Péter (NJSzT elnöke); Kovács Győző (a zsűri elnöke); Lemle Béláné (a Garay Gimnázium igazgatója); Doszkocs László (Kvantum Kft.); Borsódi Donát (Profi Média Kft.); Dés Tamás (Psion Kft.).

A Garay verseny támogatói: Microsoft, Graphisoft, Humansoft, Compaq, Psion Rendszerház.

Kulcsszavak: Psion-hu pályázat

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55