Midem & Midemnet: popsztárok Cannes-ban

FeriMesz , 2001. január 22. 09:38
Tom Jones, Ricky Martin, Anastacia és már sztárok január 21-től kezdve öt napig a zenerajongók központjává varázsolják Cannes-t, a filmfesztiváljairól híres francia várost. A hivatalos megnyitó előtti napon, szombaton az internetes zenei kongresszusnak, a Midemnetnek adott otthont a filmek városa.
A világ legnagyobb zenei találkozója, a Midem január 21-től kezdve több mint 10 000 zenei szakembert - producereket, művészeket, dalszerzőket - vonz a Cote d'Azur-ra. A hivatalos megnyitó előtti napon, szombaton az internetes zenei kongresszusnak, a Midemnetnek, adott otthont a filmek városa. A találkozón a zene és az internetes kereskedelem 1000 képviselője vitatta meg a jövő stratégiáit. Este élő show keretében adták át az NRJ európai rádióhálózat közönségdíjait.

A Midem igazgatónője, Dominique Leguern szerint a zenei cégek és online vállalatok együttműködése az idei találkozó egyik uralkodó témája. A tendencia egyértelmű: "A lemezcégek nem állnak már annyira tehetetlenül az online kalózkodás és az illegális zenecserélgetés előtt, mint tavaly. Most már arra törekszünk, hogy ezekkel is pénzt kereshessünk."

A Midemneten megjelent szakértők a zenerajongóknak szép új világot ígértek, amelyben kedvenc dalaikat gombnyomásra elérhetik majd a világ bármely tájáról. Az internet, a mobiltelefonok, a miniszámítógépek és a zene a jövőben összenő, egységet képez majd. "Az online szolgáltatások mindenféle eszközökkel össze lesznek kötve" - mondta Justin Chamberlain, az Ericsson technológiai cég vezetője. Hamarosan mobiltelefonon keresztül le lehet majd tölteni dalokat az internetről, a kért számot a világhálóra kapcsolt digitális zenegépeken meghallgathatjuk.

A japán telekommunikációs vállalat, az NTT projektje mutatja, hogy ez nem csupán sci-fi. Az NTT hálózatában japán lemezcégek segítségével 500 számot lehetett mobiltelefonokkal letölteni - tudhatták meg Cannes-ban Kuniaki Naoitól. A dalokat azonnal meg is lehetett hallgatni, mentésükhöz pedig tárolókártyákat lehetett vásárolni.

Ilyenkor mindig gondot okoz az adatátvitel lassúsága - mondta Boulben, a francia VivendiNet internetes szolgáltató üzleti vezetője. "A mobilinternet számára még nem alakult ki a megfelelő infrastruktúra." A következő mobilszabvány, a GPRS, majd az utána bevezetendő UMTS magasabb adatátviteli kapacitást, így sokkal több szolgáltatást tesz majd lehetővé.

Az MP3.com internetes zenei szolgálat a zenekedvelőknek a világ bármely tájáról hozzáférhető "zenei hűtőszekrényt" ígér. A my.mp3.com nevű szolgáltatás lehetővé teszi, hogy bárki létrehozhassa saját CD-gyűjteményét, zenei katalógusát az interneten. Most még számítógép kell a zenék meghallgatásához, de hamarosan egyszerű készülékekkel tv-n, mobillejátszókon keresztül is hallgathatjuk kedvenceinket.

A webes rádióadók hallgatására már van egyszerű megoldás. Elliot Solomon, az iM Networks amerikai cég munkatársa olyan webrádiót mutatott be, amelyet házon belül bárhova vihetünk magunkkal. A www.imnetworks.com oldalon több mint 800 rádióadó elérhető. A Philips hamarosan webrádiómagnót kíván gyártani.

Zenészek és dalszerzők számára is meglepő lehetőségeket nyújt az internet a jazz-zongorista, Herbie Hancock szerint. Véleménye szerint a zenészek függetlenedni fognak a lemezcégektől, saját maguk intézhetik majd marketingügyeiket, közvetlen kapcsolatot tarthatnak a rajongókkal, és együttműködhetnek más előadókkal a weben.

Szombat este azonban nem virtuális sztárok gondoskodtak a csillogásról, ovációról. Az NRJ Music Awardon vitathatatlanul Anastacia volt a nyerő. Fellépésével szuper hangulatot teremtett, a díjkiosztón pedig egyszerre két elismerést is elvitt: legjobb új előadó, az év legjobb száma (I'm outta love). Két díjat kapott Madonna is (bár nem jelent meg a rendezvényen): legjobb énekesnő és legjobb album (Music). A legjobb férfi előadó díját Moby kapta, a legjobb együttes pedig az ír The Corrs. A legjobb internetes zenei oldal kitüntetését a francia tinisztár, Alizee kapta (www.moi-alizee.com); ezenkívül ő kapta meg "az év legjobb francia felfedezettje" címet is. Minden nyertest az internetes szavazás eredményei alapján tüntettek ki.

Kulcsszavak: zene +legfontosabb

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59