Mivel telefonálunk, internetezünk öt év múlva?

Vértes János, 2001. január 28. 10:24
Abban az interdiszciplináris kutatási programban, amelyet Westel Mobil Távközlési Rt. támogatásával az MTA Filozófiai Kutatóintézete szervez a mobil információs társadalom problematikájáról, a közelmúltban határozták meg az idei munkatervet. Ehhez kapcsolódóan szervez online "társadalmi vitát" (portálnyelven: fórumot) a Prím, amelynek február 5-étől vendége lesz Nyírő András, a Westel Mobil Távközlési Rt. tartalomfejlesztési igazgatója is.
Az akadémiai kutatásban ismert hazai filozófusok, pszichológusok, közgazdászok, nyelvészek, politológusok és tudománytörténészek vesznek részt, akik gazdasági, pszichológiai, filozófiai, nyelvi stb. szempontból kívánják megvilágítani annak következményeit, hogy a mobiltelefon egyre inkább mindentudó adatátviteli eszközzé, mobil társsá válik. Az élet minden területén a mobil internethozzáférés iránti igény radikális erősödésének vagyunk tanúi, miközben a vonatkozó tartalomszolgáltatási kérdések számos ponton nyitottak, s a társadalomtudományi elemzés segítségét igénylik.

Úgy véljük, nem tanulság nélküli, ha a XXI. század kommunikációjáról azok is elmondják véleményüket, akik nap-mint-nap használják a mobil kommunikációs eszközöket, esetleg a Prím híreit is WAP-felületen olvassák, vagy egy Palm-Pilottal viszik magukkal a friss információkat a későbbi off line olvasás reményében. Milyenek lesznek öt év múlva ezek az eszközök, milyen lesz a mobil telefon és a mobil kommunikátor?

Nyilván ezekben a kérdésekben olvasóinktól senki sem vár olyan tudományos eszmefuttatást, mint amilyet kifejt majd Nyíri Kristóf, Csépe Valéria, Fekete László, Ferencz Sándor, Gedeon Péter, Heller Mária, Horányi Endre, Karácsony András, Kondor Zsuzsanna, Laki János, Palló Gábor, Mester Béla, Mérõ László, Pléh Csaba, vagy Sándor Klára már az első e-témában megtartandó zártkörű workshopon márciusban, de lehet, hogy egyikünk-másikunk "hályogkovács-szerűen" merészebb - ám ugyanúgy lehetséges - jövőképet mer felvázolni, mint az ismeretek sorompói közt gondolkozó tudósok.

A beszélgetés most elkezdődhet, Nyírő András pedig, akinek a úttrőrő tevékenykenységét aaz abCD-től az Internettón majd Indexen keresztül a Westel 900-nál elindított WAP-újságig mindenki ismeri, ezt nyilvánvalóan képes lesz úgy katalizálni, hogy akár a tudományos kutatásba is bevonható gondolatok szülessenek. A Westel Mobil Távközlési Rt. tartalomfejlesztési-igazgatóját csak egy héttel későbbre, február 5-ére (és az akkor induló hétre) invitáltuk fórumunkba, bízva abban, hogy addigra felbukkan nálunk néhány "Verne Gyula" vagy "Isaac Asimov", akik kifejtik, hogy mivel fogunk internetezni, telefonálni öt-tíz év múlva…

Tényleg. Mivel?

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50