Új pályázat a francia UMTS-re kevés jelentkező miatt

MTI Sajtóadatbank, 2001. február 1. 09:36
Újabb pályázatot ír ki a megmaradt két UMTS-mobilkoncesszióra a francia távközlési felügyelet (ART), miután a négy meghirdetett harmadik generációs mobiltelefon-engedélyre a benyújtási határidő szerda déli lejáratának pillanatában csak két érvényes pályázat volt a hatóság asztalán. A francia kormány 20 milliárd euró bevételt remélt a koncessziók "szépségverseny" - tehát nem licit - útján történő értékesítésétől.
A szerdai határidőig csak a France Télécom nemrég vásárolt érdekeltsége, az Orange mobilszolgáltató és a brit Vodafone által támogatott francia Vivendi média- és közszolgáltatói csoport maradt versenyben, miután először a múlt héten a Suez Lyonnaise des Eaux és a spanyol Telefonica konzorciuma, majd kedden a francia Bouygues SA csoport is bejelentette ajánlata visszavonását.

Mindkét csoport az egyenként 4,95 milliárd euróért kínált UMTS-koncessziók magas ára miatti pénzügyi kockázatokkal magyarázta kivonulását. A Bouygues ugyanakkor kilátásba helyezte, hogy olcsóbb ár esetén megfontolná újbóli indulását. A cég elnöke szerdai sajtótájékoztatóján mindazonáltal azt mondta, hogy a Bouygues nem zsarolni akarja a francia kormányt, egyszerűen csak eltúlzottnak tartja a kínálati árat. A cég már üzemeltet egy hagyományos GSM mobilhálózatot Franciaországban.

Az ART vezetője szerdai sajtóértekezletén nem nevezett meg időpontot az új pályázatra, de az EU előírásai szerint az UMTS-koncessziókat még az idén ki kell osztani. A hatóság elnöke azt mondta, hogy két résztvevővel versenyellenes lenne és hosszabb távon nem is lenne fenntartható a francia UMTS-hálózat működtetése.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36