A British Telecom a spanyol piac felé terjeszkedne

MTI Sajtóadatbank, 2001. február 5. 09:05
A British Telecom fontolóra vette, hogy eláll mobiltelefon-üzletága, a Cellnet tőzsdére vitelétől és helyette a spanyol mobiltelefon-piac felé terjeszkedik, a Telefónica Moviles társasággal való 50 milliárd font értékű egybeolvadást részesíti előnyben.
A BT intézményi befektetői fedték fel az elképzelést a The Sunday Times brit lapnak, miután a héten megbeszélést folytattak a vállalatvezetéssel. A legnagyobb brit távközlési cég az ősszel határozta el, hogy egyebek között a harmadik legnagyobb brit mobiltársaságot, a Cellnetet is magában foglaló BT Wireless 25 százalékának a tőzsdére vitelével próbál forrásokhoz jutni 30 milliárd fontnyi adóssága csökkentésére.

A mobiltelefon-cégek részvényei iránt megcsappant piaci érdeklődés valamint egyes befektetők aggodalma - amiatt, hogy a részvények részleges tőzsdére vitelével nem sikerül megoldani a BT jövőjét - sebezhetővé teszi a BT Wireless tőzsdei bevezetését. A BT Wireless és a hasonló nagyságrendű spanyol Telefonica Moviles egyesülése azonban erősítené a vállalatcsoport európai jelenlétét és növelné versenyképességét a két másik legnagyobb brit mobilhálózattal, a Vodafone-nal és az Orange-zsal szemben. Az egybeolvadás egyben utat nyitna a BT részvényeseinek megjelenésére a gyorsan növekvő latin-amerikai piacon - Brazíliában és Argentínában - a Telefonica Moviles érdekein keresztül - írta a brit lap.

A távközlési cég egyik tanácsadója "teljeséggel lehetségesnek" a spanyol vállalattal való egybekelést, hozzátéve, hogy a BT Wireless Európában nem tartozik a vezető mobilcégek közé. Felhívta azonban a figyelmet arra is, hogy a BT közelmúltbeli 9,7 millió eurós kötvénykibocsátása jelentősen korlátozhatja a csoport szabadságát az egyesülés megvalósítására.

A BT szóvivője a lapértesülés kapcsán csupán annyit közölt, hogy a csoport a novemberi bejelentés szellemében továbbra is elkötelezett az átalakítási terv, benne a BT Wireless tőzsdei bevezetése mellett.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36