Azt írja a zujság, Jenő, Burkina Fasóban...

Láng Attila, 2001. február 11. 22:00
Nem arra voltam kíváncsi, mit írnak távoli országok újságjai, hanem hogy hogyan teszik ezt a weben. Egyáltalán megteszik? Még nem tartunk ott, hogy a Föld minden csücskében olyan természetes legyen a net használata, mint... mint amilyet a pesti flaszteren szeretnénk valamikor a távoli jövőben. De ugorgyunk, mondta Pósalaki bácsi, a magyar netet most tegyük félre egy kicsit, hogy még nálunk is szegényebb országok hálószemeit megtekintve örülhessünk annak, amit eddig elértünk.
Mivel tél van, és hideg, kezdjük egyből a jó meleg Afrikával, ott is nyomban egy alig ismert országgal, amelyet nagyítóval kell megkeresni a térképen: Beninnel, Nyugat-Afrika déli partjának e kis köztársaságával, amely alig nagyobb, mint Magyarország. A La Nation címlapjáról ítélve tényleg nem mehet jól nekik, egy ötvenes évekre emlékeztető logó, alatta néhány spártai sorocska szürke alapon. Még saját domainjük sincs, s a napi hírekhez regisztrációt kérnek.

A szomszédban, a nemigen gazdagabb Burkina Fasóban már csinosan tervezett, mókás külsővel fogad a Journal du Jeudi, vagyis a Csütörtöki Újság. Nem csoda, ez az ottani Ludas Matyi. Sokkal többet azonban nem mutat magából, az archívumban elolvashatunk egy-egy cikket az idei és a tavalyi lapszámokból, ez minden.

Átugorva a kontinens túlsó végére, a kenyai The Daily Nationt érdemes megnézni, noha keserves lassúsággal töltődik le. Éppen olyan, mint egy valódi újság, csak linkekkel megfejelve. Ízléses, csinos, s még repülőjegyet is lehet rendelni a címlapjáról.

Mivel éppen ramadán van, érdemes megtekinteni az AlgeriaInfo ünnepi konyháját, ahol csak deszszertekből harminckétféle vár ránk (franciául, persze); avagy szebbnél szebb képeslapokkal köszönthetjük szeretteinket, természetesen az iszlám előírások szerinti nonfiguratív ábrákkal. (Érdekes, hogy az algériai újságok egytől egyig franciául sorakoznak a weben, némelyiknek angol változata is van, de arabul csak az El-Habar érhető el - PDF-ben, így kínszenvedés kezelni.)

No és mizujs a pápuáknál?

Legnagyobb kontinensünk egy kis szögletének híreit megtaláljuk a Dhaka Courierban - sőt nemcsak azokat, ottjártamkor az amerikai elnökválasztásról is szerepelt egy kommentár, érdekes módon "Al-Gore"-nak írva az egyik jelölt nevét. Talán azt hitték, egy arab sejk.

Indonézia töméntelen, trópusi napsütésben fürdő szigete között segít eligazodni a Kompas, amelynek értem a címét, tehát tudok indonézül! Egyébként angolul és hollandul is olvasható, s hatalmas információanyagot tartalmaz, felér a legnagyobb amerikai lapokkal.

Kivitelében sokkal egyszerűbb Pápua Új-Guinea legnagyobb napilapjának webes kiadása, ám igen modern kérdésekkel lepett meg: ottjártamkor a new@gewoman című színes (papír alapú) női magazin indulásáról számolt be, amelynek első számában már a szexuális visszaélésekről is szó van; ez nagy szó olyan országban, amelynek dzsungeleiben még lándzsás harcosok vívnak törzsi háborúkat.

A Srí Lanka-i Daily News éppen azt adja hírül, hogy egy iskolás lány panaszos levelet írt Chandrika Bandaranaike elnök asszonynak az iskolájukban uralkodó zsúfoltság miatt, s lám, kapnak új iskolát. Van tehát mit tanulni e kis indiai-óceáni szigettől, ha az újság honlapja nem is nagy durranás, egyszerű és fantáziátlan.

Zárjuk a körsétát egy felvétellel a Zsenmin Zsipao animált GIF-ekkel és Java-appletekkel telezsúfolt, rengeteg szöveget tartalmazó címoldaláról. Érdekes módon a kínai pártlap több nyelven olvasható a neten, mint a legnagyobb japán hírforrás, az Aszahi Simbun; pedig a híreket nézve az ember azt hinné, hogy akik ennyire agyonkorlátozzák a netet, nem is használják. Hát íme, használják, még kosárlabdahírek is vannak a címoldalon. (Aki elsőként kitalálja, hogy ezt miből gondolom, kap tőlem egy kínai írásjegyet ajándékba...)

Még nagyon sok újság van ott, ahol ezeket találtam - nem mentem messze értük, csak az Index nemzetközi újságosstandjáig. A magamfajta lusta íróember direkt azt szereti, ha minden a keze ügyében van, nem kell trafikba ballagni, újságkötegeket hazacipelni. Erre a net remekül megfelel. Meglátjuk, mi lesz, ha a különböző éttermek húsleveseit próbálom majd összehasonlítani. Már keresem a plugint hozzá...

Kulcsszavak: onlineszolg újság

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50