Szárnyra kaptak a technológiai felvásárlások Magyarországon

forrás: Prím Online, 2021. december 22. 09:46

A technológiai szektor jelenleg a legvonzóbb célpont a befektetők számára idehaza – mutat rá az EY vállalati összeolvadásokat és felvásárlásokat (M&A) elemző tanulmánya. Magyarországon 58 lezárt tranzakciót hoztak nyilvánosságra 2021 első félévében. Látványosan növekedett azoknak a hazai cégeknek a száma is, akik felvásárlóként jelentek meg külföldön.

Az év első hat hónapjában megtriplázódott a magyarországi információtechnológiai (IT) tranzakciók száma 2020 hasonló időszakához képest. A technológiai mellett a gyártóipari (8 ügylet) és az egészségügyi szektor (6 ügylet) volt a legnépszerűbb befektetői célpont. 

 

„A magyarországi akvizíciókat a piaci részesedés növelése mellett a technológiai képességek megerősítése határozta meg. Szinte minden szektorban megnövekedett a digitális szolgáltatások és megoldások iránti igény. A szektorban tapasztalt aktivitás is bizonyítja, hogy ezeket a készségeket felvásárlásokkal is megszerezhetik a vállalatok. Várakozásaink szerint a piaci szereplők 2021 második felében még aktívabbá váltak, ami további növekedést hoz” – hangsúlyozta Paulovits Márton, az EY vállalati felvásárlásokkal és akvizíciókkal foglalkozó területének igazgatója.

 

A magyar piacot 2021 első félévében a belföldi tranzakciók határozták meg (47%), de a tavalyi 18-ról látványosan 24 százalékra nőtt a hazai cégek külföldi beruházásainak aránya. A nyilvánosan közzétett kifelé irányuló tranzakciók elsődleges célpontja Németország és Szlovénia volt, de magyarországi vállalatok aktívak voltak például Csehországban és Franciaországban is. 

 

A legaktívabb külföldi befektetők az osztrák, holland, lengyel, svéd és brit cégek közül kerültek ki. A korábbi évekkel összhangban továbbra is a stratégiai befektetők uralták a hazai piacot, az 58-ból idén 50 tranzakció kötődik hozzájuk.  

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15