GVH: a Microsoft-eljárás megszüntetését javasolja a vizsgáló

MTI Sajtóadatbank, 2001. november 3. 10:43
A Microsoft (MS) Magyarország Kft. elleni versenyfelügyeleti eljárás megszüntetését javasolja a vizsgáló a versenytanácsnak, amely a héten tárgyalás mellőzésével hoz döntést az ügyben.
A Microsoft Magyarország 2000. szeptember 1-jén új OEM Termékforgalmazási Szabályzatot kívánt életbe léptetni, amelyet mind az 1.500 disztribútor partnerének még júliusban megküldött. Az OEM forgalmazási rendszer lényege: a hardware-forgalmazóknak vállalniuk kell, hogy az operációs jellegű MS software terméket csak hardware fődarabokkal értékesítik, ám ez esetben a teljes ár feléért adhatják el. A társaság az OEM szabályzat kísérőlevelében kijelentette, hogy szeptember 1-jétől csak azon partnereit szolgálja ki, akik ezt aláírják.

Az MS Kft. a versenytörvény megsértése vélelmének felmerülésekor és a versenyfelügyeleti vizsgálat elindulásakor önkéntes jogkövetéssel módosította az eljárás által kifogásolt OEM termékforgalmazási szabályzatot, s annak kísérőlevelét, a módosítást partnereinek elküldte.

A GVH vizsgálata megállapította, hogy 2000. szeptembere után, a termékek értékesítése a disztribútorokon keresztül változatlan feltételekkel folyt, vagyis azt is kiszolgálták, aki a szeptember 1-jétől érvényes OEM szabályzatot nem írta alá.

A vizsgálati jelentésből kiderül az is, hogy az MS feltételezett jogsértésének az önkéntes jogkövető magatartás miatt piaci versenyre gyakorolt tényleges hatása nem volt, tekintettel a szabályzat módosítására, valamint arra, hogy az MS által előre jelzett korlátozásokat a gyakorlatban nem valósították meg. Ezért a GVH kereskedelmi irodája az MS Kft. elleni versenyfelügyeleti eljárás megszüntetését indítványozta.

Kulcsszavak: =bill jog GVH Microsoft-hu

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36