Dán felmérés - a mobiltelefon nem okoz rákot

MTI Sajtóadatbank, 2001. február 7. 12:42
Egy Dániában készített, úttörő felmérés szerint a maroktelefon nem növeli a rákos megbetegedések kialakulásának veszélyét. Egyéb egészségügyi kockázatokra azonban nem terjedt ki a több mint 400 ezer mobiltelefon-használón végzett vizsgálódás.
"A legelső országos felmérés, amely a mobiltelefon használata és a rákos megbetegedések előfordulása közötti összefüggést vizsgálta, nem mutatott ki semmilyen kapcsolatot a maroktelefonok és az agydaganat, a nyálmirigyrák vagy a fehérvérűség előfordulása között" - olvasható a Dán Országos Onkológiai Intézet jelentésében, amelyet kedden tettek közzé.

A vizsgálatot vezető kutatóorvos, Christoffer Johansen ugyanakkor elismerte, hogy a felmérés nem tért ki a mobiltelefonálás egyéb egészségügyi kockázataira. "Kizárólag a rák kérdésével foglalkoztunk" - mondta a Reuters hírügynökségnek adott nyilatkozatában. A professzor szerint nem zárható ki, hogy hosszabb idő után a maroktelefon használója csengő zajokat hall fülében, migrén vagy gyakori fejfájás gyötri, esetleg a központi idegrendszer megbetegedésének egyéb tüneteit fogja felfedezni magán.

A Parkinson- vagy az Alzheimer-kórhoz hasonló megbetegedések, az elmebaj és az idegbetegségek különböző típusai szintén összefüggésben állhatnak a maroktelefon használatával, akárcsak a bőr kóros elváltozása azon a helyen, ahol a készülék érintkezik a telefonáló bőrével.

Johansen szerint egy mindenre kiterjedő tanulmányt csak Skandináviában lehetne elkészíteni, ahol létezik az állampolgárok átfogó nyilvántartási rendszere és a rákos megbetegedéseket a II. világháborútól kezdve regisztrálják.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50