Az IBM több millió dollárt fektet Linux szolgáltatásokba

, 2001. február 8. 18:51
LinuxWorld Konferencia és Expón, New Yorkban az IBM bejelentett számos új Linux szolgáltatást, valamint azt, hogy a következő három évben több mint 300 millió dollárt kíván fektetni további Linux szolgáltatásokba. A szolgáltatások segíteni fogják a Linux alapú, kereskedelmi célú e-business megoldások telepítését és megvalósítását.
Az IBM Linuxhoz tartozó hardver- és szoftvertechnológiákat is bejelentett, többek között az eServer x430 terveit, amely az első 64 processzoros szerver lesz, amely futtatni fogja az új Linux alkalmazási környezetet (Linux Application Environment, LAE). Az új szoftverrel a mai Linux-alkalmazások jobban alkalmazkodhatnak az üzleti növekedéshez.

„Véleményem szerint a szolgáltatások és a támogatás jelentik a kulcsát annak, hogy a vásárlók magabiztosan használhassák a Linuxot üzleti környezetekben” - mondta Dan Kusnetzky, az IDC rendszerszoftverek kutatásával foglalkozó csoportjának alelnöke. „Ha elsőrangú szolgáltatásokat és támogatást biztosít, az IBM jó eséllyel pályázhat arra, hogy a Linux a technikai, oktatási és szolgáltatói világból kitörve szélesebb körben is népszerűvé válik.”

A Linux World Konferencia és Expó további bejelentései:

A Deutsche Telekom T-Systems nevű lányvállalata Linuxot fog telepíteni egy IBM eServer zSeries szerverre, melyen az ügyfelek nagyméretű levelezési adatbázisát kívánja kezelni több száz Linux partíció futtatásával;

A Linux alapú, internetszolgáltatóknak és hálózati készülékek gyártásával foglalkozó cégeknek kínált hálózati szoftverfejlesztési eszközök és szolgáltatások nagyobb sávszélességet és más hálózatkezelési funkciókat biztosítanak.

A Domino Workflow on Linux szoftver segítségével az üzleti folyamatok, például az alkalmazottak felvétele és az ügyfélkapcsolat-kezelés az interakciók gördülékenyebbé tételével és automatizálásával egyszerűen felépíthetők, módosíthatók és javíthatók;

A tervek szerint a Tivoli felügyeleti szoftverei támogatni fogják a Linuxot is; el fognak készülni a Tivoli Linux alapú termékei is;

Az IBM Director, az „öngyógyító” rendszerfelügyeleti szoftver az IBM eServer xSeries szervereken Linuxon is futtatható, mellyel előre jelezhetők a szerverhibák.

Megjelent a NetVista vékony kliens (Thin Client), az N2200l modell, amelyen Linux fut;

Az Intel új, 64 bites Itanium processzorára épülő, Linux tanúsítvánnyal rendelkező IntelliStation Z Pro munkaállomások

Az IBM az elkövetkezendő három évben több mint 300 millió dollárt fektet új Linux szolgáltatások kifejlesztésébe. Néhány e szolgáltatások közül:

Linux e-business megvalósítási és migrációs szolgáltatások, hogy a vásárlók gyorsabban telepíthessenek és optimalizálhassanak Linux alapú e-business környezeteket különféle IBM és nem IBM készítésű platformokon;

Open Source konzultáció a Linux környezet kapcsán, mellyel a Linux iránt érdeklődő vásárlók bővebb információkat szerezhetnek az Open Source számítástechnikáról és az Open Source közösségről;

Webes és magas rendelkezésre állási szolgáltatások, melyekkel megtervezhetők, megvalósíthatók és támogathatók az internetes és a létfontosságú vállalati Linux-fürtök. Az IBM a SuSE céggel kötött nemzetközi technikai támogatási megállapodás keretében bővíti szolgáltatói kapcsolatait, kiegészítve a Red Hat és a Linuxcare céggel már meglévő megállapodásokat. A megállapodás értelmében a SuSE segítséget fog nyújtani az IBM Global Servicesnek a nyílt programokkal kapcsolatos problémák megoldásában, például a SuSE Linuxban levő programhibák kijavításában.

Egy új Linux szerver bemutatása

Az IBM bemutatta az eServer x430 szervert, egy nagy teljesítményű, 64 processzoros szervert, melynek célja a kis Intel alapú platformok és a nagygépek közti rés betömése. Az x430 az első olyan nagyvállalati szerver, amely teljes mértékben képes kihasználni az új Linux alkalmazási környezet (Linux Application Environment, LAE) előnyeit, amely tovább javítja a mai Linux alkalmazások bővíthetőségét. Az x430 és a LAE révén az egyprocesszoros Intel szerverektől a nagygépekig lehet bővíteni a bevált eServer technológia megbízhatósági és együttműködési jellemzőinek megtartásával. A LAE további támogatása érdekében az IBM megnyitott egy Linux Competency Centert Beavertonban (Oregon), ahol a független szoftvergyártók letesztelhetik, hogyan futnak az alkalmazások a LAE környezetben.

Linux megoldások

Az IBM bemutatott egy Linux alapú szoftverfejlesztési eszközöket és szolgáltatásokat tartalmazó integrált csomagot, amely az IBM PowerNP hálózati processzorhoz készült. Az internetszolgáltatók és a hálózati készülékek gyártásával foglalkozó cégek az IBM PowerNP hálózati processzorra épülő kommunikációs programok kifejlesztésével növelhetik a sávszélességet és a funkcionalitást. A fejlesztőeszközök segítségével több hónappal is rövidíthető a forgalomirányítókhoz és más hálózati készülékekhez való szoftverek kifejlesztése.

A Tivoli már jelenleg is biztosít teljesítményelosztást, szoftverszétosztást, adattárolást és biztonságkezelést Linuxhoz, de ebben az évben tovább kívánja bővíteni a Linux termékek körét, javítja ezzel a Tivoli felügyeleti környezet használhatóságát. A következő Tivoli termékek támogatják a Linuxot:

Tivoli Management Framework: egységesíti, egyszerűsíti és automatizálja a hálózatok, adatbázisok, alkalmazások és az internet kezelését.

Tivoli Storage Manager: átfogó rendszerfelügyeleti megoldás, mellyel automatizálható a hálózati mentés, menedzselhető az adattárolás és katasztrófa utáni helyreállítási funkciók biztosíthatók.

Tivoli SANergy: lehetővé teszi az adattárolási hálózatok felügyeletét.

Tivoli SecureWay Policy Director: az alkalmazások elérhetőségének, valamint a webböngészőkkel webes eszközökre letöltött adatok szabályozásával segíti biztonságos webes alkalmazások gyors telepítését.

A Lotus elkészítette a Domino Workflow rendszert Linux platformra is. A szoftverrel a Linux felhasználók hozzáférhetnek a webes alkalmazásokhoz készített adaptív workflow-kezelő szolgáltatásokhoz és eszközökhöz. A Domino Workflow kihasználja a Lotus Domino platform előnyös jellemzőit, többek között a biztonságkezelést, a levelezést és a webböngésző-támogatást, így ideális megoldás Linuxon futó alkalmazások készítéséhez.

Az IBM a Red Hat Linux mellett hamarosan SuSE és TurboLinux platformon is elérhetővé teszi a WebSphere Commerce Suite 4.1 Start Editiont. Ezek a bejelentések az IBM WebSphere Personalization on Linux bemutatását követték, mellyel olyan, személyre szabott weblapok készíthetők, melyekkel felkelhető a látogatók figyelme, és segítik a látogatók megtartását.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50