Olcsóbb Red Hat Linux az IBM Power szerverekhez

Milkovits Gábor, 2004. május 1. 09:39
Az IBM 30%-kal csökkentette a Power processzorral felszerelt szervereihez kínált Red Hat Linux operációs rendszerek árát.

Az IBM lépését az motiválta, hogy a Red Hat is lejjebb szállította a részükre forgalmazott szoftverek árát. A Power processzoros szerverekkel forgalomba kerülő Red Hat Enterprise Linux AS3 alapára 1992 dollárról 1295 dollárra, egyéves kiemelt támogatói szolgáltatással együtt pedig 2988-ról 1995 dollárra csökkent. A Red Hat szóvivője ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ők saját listaáraikat nem módosították, az IBM-mel kötött kétoldalú megállapodásról pedig nem árult el részleteket. Ugyanakkor a lépést valószínűleg más árengedményes megállapodások is követik majd, mivel a Red Hat bevallott célja az, hogy bevételeinek 70%-át az ehhez hasonló közvetett értékesítési csatornákon keresztül realizálja. Mostanáig egyébként elég kevés Power szerver használt Linux-ot. A nyílt forráskódú operációs rendszer javarészt az Intel Xeon és az AMD Opteron csipjeivel felszerelt gépeken fut, míg az IBM pSeries és iSeries készülékei főként OS/400-as rendszert használnak, a Linux-alapú IBM szerverek többségére pedig a Red Hat fő riválisának számító Novell SuSe Linux szoftvere van telepítve.

A Red Hat fogyasztóinak, főként pedig a támogatói szolgáltatást igénybe vevő ügyfeleinek a száma az utóbbi időben nőtt meg ugrásszerűen, ami lehetővé teszi a társaság számára a további árcsökkentéseket és ezzel együtt a nyereségesség megőrzését.

Kulcsszavak: Linux Red Hat szerver IBM

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50