A mobiltelefonok új felhasználási köre

Tóth Kristóf, 2001. február 9. 22:33
A New Jersey-i Bell Labs kutatói egy figyelemre méltó dolgot fedeztek fel, miszerint a mobiltelefonok sugárzásának segítségével az ember pulzusa, vagy akár légzése is figyelemmel kísérhető.
Ehhez a monitoring tevékenységhez a mobiltelefonnak elég alaphelyzetben bekapcsolva lennie. A kutatók abban látják a felfedezés nagyságát, hogy ily módon a földrengések, vagy egyéb katasztrófák eltűnt áldozatainak életjeleit is be lehetne majd mérni a jövőben. Persze például az elmaradott országokban (lásd: India) ez nem jelentene túl nagy segítséget, hiszen az ilyen vidékeken még nagyon kevés mobiltelefon van az emberek tulajdonában.

A felfedezés akkor történt meg, amikor Victor Lubecke és Olga Boric-Lubecke, a Bell Labs kutató házaspárja észrevette, hogy a mobiltelefon antennája által kisugárzott mikrohullámok az emberi mellkasról, szívről és tüdőről visszaverődnek a mobiltelefon irányába.

Mivel ezek az emberi szervek állandóan mozgásban vannak, a visszavert sugárzás frekvenciája a Doppler jelenség miatt kismértékben eltolódik. Amikor például a tüdő kitágul, akkor nő a frekvencia, amikor pedig összehúzódik, akkor némileg csökken a frekvencia. A két állapot közötti frekvenciabeli eltérés természetesen nagyon kicsi, körülbelül 1 milliárdomod hertz.

A Lucent Technologies cég tulajdonában lévő Bell Labs kutatói most éppen egy olyan módosított mobiltelefon összeállításán dolgoznak, mely speciális áramkörei révén már képes lesz az emberi testről visszaverődő mobiltelefon-sugárzás apró frekvenciabeli változásait is érzékelni. A mobiltelefon ezután automatikusan beküldheti majd a mért adatokat egy központba, ahol a szakértők elemezni tudják az adott személy egészségét. A kutatók elmondták, hogy a rendszer olyan alacsony frekvencián működik, hogy a jelei könnyedén elkülöníthetőek az emberi hangtól.

Ahhoz, hogy a telefon a szükséges méréséket elvégezze az emberi testen, egy pár másodpercig mozdulatlanul kell tartani a készüléket. A kutatók a rendszert alkalmasnak tartják majd eltűnt személyek egészségi állapotának monitorozására, ezenkívül pedig akár hétköznapi orvosi megfigyelésekre is nagy sikerrel lehet majd használni az ilyen új képességekkel rendelkező mobiltelefonokat. A kutatók azt is elmondták, hogy szerintük a mai mobiltelefonos hálózatokat csak minimális mértékben kellene módosítani ahhoz, hogy az új mobil monitoring rendszerrel teljesen kompatibilisek legyenek.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36