Melyik országban a legvírusfertőzöttebbek a számítógépek?

Tóth Kristóf, 2001. február 9. 22:50
A különböző biztonsági szoftvereket készítő McAfee.com bemutatott egy valós idejű vírustérképet, melynek célja egy átfogó képet mutatni a felhasználóknak a különféle vírusok terjedéséről világszerte.
A McAfee azután készítette el a vírustérképet, miután átfogó kutatásokat végzett a vírusok terjedéséről, 39 milliárd fájl ellenőrzésével. A vizsgálatok azt a meglepő eredményt mutatták ki, hogy minden ötödik számítógép tartalmaz valamilyen vírust.

A McAfee.com ASP (Application Server Provider - alkalmazásszolgáltató) infrastruktúrája lehetővé teszi, hogy a cég összegyűjtse a mintegy 780 ezer felhasználójának vírusinformációit. A begyűjtött vírusinformációkat a cég egy adatbázis-rendszerben rögzíti, majd elemzi azt. A McAfee.com rendszere nem csak a vírus jelenlétét jegyzi fel, hanem azt is, hogy az adott fertőzésben melyik vírus a bűnös, és földrajzilag hol helyezkedik el az adott számítógép.

Az eredmény ezután egy világtérképre rögzítődik, amelyet a weboldal látogatói bármikor megtekinthetnek. A térkép az elmúlt 24 óra, 7, illetve 30 nap statisztikáját mutatja adott Amerikai államra, országra vagy az egész világra kiterjedően.

Doug Cavit, a McAfee egyik vezetője szerint a térkép több szempontból is igen hasznos. A térkép segítségével lehetővé válik az egyes vírusok terjedésének/visszaszorulásának követése, és egy valós idejű képet is kaphatunk a vírusfertőzöttség szintjeiről. A megoldás emellett elősegíti az esetleges, új vírusok felbukkanása után az ellenlépések minél gyorsabb és célravezetőbb elvégzését.

A térkép egy vírus top 10 listát is vezet, amely a mindenkori 10 legelterjedtebb vírust tartalmazza, valamint linkek vezetnek az azokkal kapcsolatos információkhoz. Jelenleg a Kakworm, a Hybis és az APStrojan.qa okozzák a legnagyobb problémát.

A McAfee elemzése szerint jelenleg az USA államai közül Kalifornia, Maine, Illinois és Texas a legfertőzöttebb. Európában Németországban és Nagy-Britanniában van a legtöbb vírusos számítógép. A Love vírus olasz változata, a Cartolina egyelőre nem mutat különösebb elterjedtséget, a vírus eddig Olaszországban, Franciaországban és Németországban bukkant fel.

A Cartolina a "c'e una cartolina per te" témamegjelöléssel érkezik e-mail formnájában, ami magyarul annyit tesz, "jött egy leveled". A vírus később a címjegyzékükben lévő összes ismerősünknek elküldi a levelet, ami a vírust is tartalmazza.

Graham Cluley, a Sophos vezető technológiai konzulense, azt javallja, "Gondolkozzanak, mielőtt rákattintanak egy hasonló levélre. Minek küldene nekem a szomszéd egy olasz nyelvű levelet."

Kulcsszavak: vírus McAfee security

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14