A Deutsche Telekom emeli VoiceStreamre tett ajánlatát

MTI Sajtóadatbank, 2001. február 13. 11:05
A Deutsche Telekom német távközlési vállalat kissé megemelte a VoiceStream amerikai mobilszolgáltatóra tett vételi ajánlatát, és ezzel a hétvégén sikerrel vett egy akadályt a felvásárlást hátráltató problémák közül.
A VoiceStream az átvétel előtt részvényeseinek törzsrészvényenként 0,0075 pótlólagos részvényt bocsát ki. Ezeket a Deutsche Telekom részvényeire lehet beváltani - idézte a Handelsblatt hétfőn a német távközlési vállalat szóvivőjét.

Az új részvények osztalékpótlékként szolgálnak a VoiceStream részvényeseinek, mivel a Deutsche Telekom tavalyi eredménye után járó osztaléktól most már minden bizonnyal elesnek. Elemzők szerint a Deutsche Telekom - a csütörtöki tőzsdei záróárat alapul véve - így 230 millió dollárral többet fizet a VoiceStreamért anélkül, hogy készpénzért kellene a zsebébe nyúlnia.

A The New York Times pénteki számában jelentette, hogy az eredetileg áprilisra tervezett tranzakciót a Deutsche Telekom május 29-i éves közgyűlése utánra halasztják. Ezzel a Deutsche Telekom el akarja kerülni, hogy a VoiceStream részvényeseinek készpénzben kelljen osztalékot fizetnie.

A Deutsche Telekom tavaly júliusban jelentette be, hogy 50 milliárd dollárért - részvényenként 30 dollárért és 3,2 saját részvényért - megveszi a VoiceStreamet, a legnagyobb olyan amerikai mobilszolgáltatót, amely GSM technológiát használ. Európa legnagyobb távközlési vállalatának, a Deutsche Telekomnak a részvényei azóta azonban sokat gyengültek, így az ügylet érteke most kevesebb mint 35 milliárd dollár. Azóta, hogy a Deutsche Telekom bejelentette az ügyletet, részvényei 41 százalékkal estek, és pénteken a frankfurti értéktőzsdén 31,65 eurón zártak. A részvények a csökkenő profit, az akvizíciós költségekkel és mobilágazatban való terjeszkedés, a tavalyi UMTS-árverések költségeivel kapcsolatos aggodalmak miatt esnek.

A megállapodás szerint a VoiceStream újratárgyalhatja az árat, sőt, el is állhat az ügylettől, ha a Deutsche Telekom részvényei az ügylet lezárását megelőző tizenöt kereskedési napból hét, találomra kiválasztott napon kevesebb mint 33 eurón zárnak.

Az osztalék körüli, most ekképp megoldott nézeteltérés mellett az is hátráltatja a VoiceStream-felvásárlást, hogy az amerikai kormányzatnak törvény szerint meg kell vizsgálnia, vajon a Deutsche Telekomban lévő többségi német állami tulajdon nem ad-e okot az üzlet megtiltására biztonságpolitikai szempontból. A kérdést a szövetségi távközlési bizottság (FCC) fogja eldönteni első fokon. A Deutsche Telekom és a VoiceStream előzőleg közölte, hogy továbbra is szavatolják az illetékes amerikai hatóságoknak a törvényben engedélyezett lehallgatásokat, és a megkövetelt adatvédelemről is gondoskodnak.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55