40 új teleház, díj a helyi információs társadalomért

Kovács Attila, 2001. február 21. 17:26
A hazai teleházmozgalommal kapcsolatos ünnepélyes eredményhirdetés és -díjátadás színhelye volt február 21-én a belvárosi Károlyi palota.
A „Teleházak a vidék fejlesztéséért” című hálózatbővítési pályázat nyomán, az FVM támogatásával áprilistól újabb 40 teleház kezdheti meg működését az országban, ezzel a teleházak száma meghaladja majd a 240-et – jelentették be az ünnepséget kísérő sajtótájékoztatón.

Sík Zoltán informatikai kormánybiztos átadta „A Helyi Információs Társadalomért” (HIT) című díjat, amelyet idén 31 jelölt közül, több mint 4500 interneten érkezett szavazat alapján, a háromtagú zsűri Kovács Győzőnek, a Teleház Egyesület elnökének (aki egyben kiadónk munkatársa), Gáspár Mátyásnak, a Teleház Kht. ügyvezetőjének és Csernai Árpádnak, a mártélyi teleház vezetőjének ítélt oda. Sík Zoltán utalt rá, hogy az IKB által alapított, és most első ízben átadott HIT díjakat minden évben ki fogják osztani, azzal a céllal, hogy segítsék a regionális infrastruktúra fejlesztését, csökkentsék a főváros és a vidék közötti „digitális szakadék” mértékét. A 40 új teleházzal kapcsolatos programra 90 millió forint összeg áll rendelkezésre, amelyből 60 milliót eszközök beszerzésére, 30 milliót pedig a meglévő teleházak továbbfejlesztésére fordítanak. Az FVM három éve támogatja a magyarországi teleház mozgalmat.

Kovács Győző a teleházmozgalom sikerei között említette, hogy a teleház gondolat a hazai példák alapján a környező országokban is terjed, továbbá a Microsoft minden hazai teleháznak kb. egymillió forint értékű frissített verziójú szoftvert biztosít, illetve előnyös szerződések készülnek a Symanteckel (Norton), a Codrával (Corel) és Volán Elektronikával (Libra) a teleházakban való ingyenes szoftverhasználatot illetően.

Kulcsszavak: teleház MTSZ

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55