A Siemens megoldásaival lett hatékonyabb, zöldebb és átláthatóbb a kólagyár

forrás: Prím Online, 2022. december 31. 11:39

Az ausztriai Coca-Cola gyárban a Siemens segítségével kiépített energiamenedzsment-rendszer bevezetése nagyban hozzájárult ahhoz, hogy csökkenjenek az energetikai kiadások, emellett használatával leszorították a veszteségeket, kisebb lett a vízfelhasználás és a gondos odafigyelésnek köszönhetően a veszteség mennyisége is elmarad a korábbitól.

A Coca-Cola által gyártott üdítőitalok világszerte jól ismertek és kedveltek. Az ausztriai, Edelstal városában található termelőegységben a gyártó ugyanúgy, mint más üzemeiben, arra törekszik, hogy kiváló minőségű termékeket állítson elő a lehető legmodernebb technológiával. Ehhez az automatizálás, a termelésfelügyelet és az energiamenedzsment eszközeit is segítségül hívja.

 

A gyáron belüli intelligens állapotfelügyelet emellett támogatja a termelés folytonosságát, hiszen a gépek és gyártósorok valós idejű megfigyelése lehetővé teszi, hogy a mérnökök tisztában legyenek az elakadásokkal, az esetleges meghibásodásokkal, sőt arra is fel tudnak készülni, ha a közeljövőben szükség van valamilyen karbantartási feladat elvégzésére.

 

Beruházás a jövőbe

 

A kólagyártónál az energiafogyasztás csökkentésén keresztül is szorítják le a károsanyag-kibocsátást, ez azonban nem megy a hatékony termelés rovására. Ausztriában működik az egyik leggyorsabb termelőüzemük, itt 12 palack üdítő készül el másodpercenként a töltősoron.

 

A gyártósoron üzemelő gépekbe történő beruházás egyszeri, nagy kiadást jelentett a cégnek, viszont már rövid távon jelentős megtakarításokat eredményez. A kisebb energiafogyasztás mellett csökkent a vízhasználat, ugyanis a töltésre váró palackokat részben levegővel tisztítják. A palackfújáshoz használt levegőt előállító kompresszort pedig kisebb fogyasztásúra cserélték, így ott is további 5-8 százaléknyi energiamegtakarítást érnek el.

 

 

Rendszerfelügyelet és riportálás

 

A Coca-Cola saját energiafelügyeleti rendszert fejlesztett, amit már korábban bevezettek az ausztriai üzemben. Ennek azonban számos korlátja volt, így a gyár a közelmúltban a Siemenshez fordult, hogy olyan felügyeleti megoldást találjanak, amely lehetővé teszi a részletesebb riportok készítését és a gyorsabb adatkinyerést. Ehhez a Simatic WinCC V7 rendszert választották, ami a mérési adatok egyszerű megjelenítésében is hatalmas segítséget jelent. Végül az energetikai rendszer komplett felügyeletét a Simatic Energy Manager Pro alkalmazásra bízták, amit rugalmasnak és testreszabhatónak ítéltek meg az üzem szakértői.

 

A terepi mérőeszközöket fogyasztásmérőkkel egészítették ki, ezeket a Simatic ET 200SP rendszerrel kötötték össze. A begyűjtött adatokat a felügyeleti rendszerbe csatornázzák: ez összesen több mint 100 energia- és 17 vízfogyasztási mérési pont információit jelenti, amelyek percenként szolgáltatnak adatokat a rendszernek.

 

Az integráció következő lépcsőfoka a vállalatirányítási rendszerrel való kapcsolat, ami könnyebb feldolgozást jelent, valamint hozzájárul, hogy a gyártó képet kapjon arról, hogy az egyedi termékek milyen energia- és alapanyagköltséggel készülnek el az üzemben.

 

Mindezek a riportok alig egy óra alatt elérhetővé válnak, részletes áttekintés készíthetők ugyanis a feldolgozott adatokból a komplex rendszernek köszönhetően. Ráadásul az információk nemcsak egy-egy központi állomáson, hanem webes alkalmazásból, szükség esetén távolról is elérhetők, ami könnyebbé és átláthatóbbá teszi a működést minden illetékes számára.

 

 

Zöldenergia és környezeti ártalomcsökkentés

 

A cég elkötelezett a környezeti lábnyomának csökkentésében, ennek egy korábbi lépése volt, hogy a termeléshez szükséges energiát 100 százalékban megújuló források bevonásával biztosították a gyárnak. Ezt aztán további energiahatékonyságot fokozó intézkedésekkel egészítették ki, most pedig a felügyeleti rendszer frissítése kínál újabb lehetőséget a takarékosabb működésre.

 

Az erőfeszítéseknek köszönhetően felére csökkentették az egy liter üdítőital gyártásához felhasznált szén-dioxid mennyiségét. 2019-re ez a mutató 17,5 grammra esett vissza, ami 50 százalékkal kevesebb, mint 2010-ben.

 

Állapotellenőrzés a hatékonyság jegyében

 

Az állapotfelügyelet lehetőséget ad az energetikai célok megfogalmazására és hozzájárul az elérésükhöz is. Az intelligens monitoringnak köszönhetően pedig minimálisra csökkenthetők a nem tervezett leállások, amelyek megakaszthatják a termelést. A karbantartások ütemezésében szerepet kap a mesterséges intelligencia és könnyebbé teszi az alkatrész-készletezést is.

 

A Sitrans SCM IQ megbízhatóan figyelmeztet a lehetséges meghibásodásokra még azelőtt, hogy bekövetkeznének. Ehhez azonban egy kiépített és alaposan megtervezett jelzőrendszerre van szükség. Ez a rendszer három pillérből áll: a gépeken elhelyezett Sitrans M200 Multisensor-okból, Sitrans CC220 ipari gateway-ekből és a MindSphere-ben található Sitrans SCM IQ applikációból. 

 

A szenzorok vibrációs és hőmérsékletadatokat gyűjtenek, amelyek jól mutatják a gépek állapotváltozásait és következtethetünk belőlük az esetleges meghibásodásokra is. A gateway feladata a beérkező adatok feldolgozása, kódolása és továbbítása. Az applikáció vezető IoT megoldásként azért felelős, hogy elemezze az információkat és előrejelzésekkel támogassa a termelést.

 

A Coca-Cola osztrák üzemében is megvalósított energiahatékonysági és termelésfelügyeleti rendszerek tartós és pénzügyileg is kimutatható eredményeket hoznak a felhasználóknak. A Siemens által összeállított rendszermegoldások segítségével nemcsak pillanatnyi állapot-visszajelzéseket kaphatnak az üzemeltetésről, hanem tervezhetővé válnak a szükséges karbantartások is. Ennek köszönhetően az energiaköltségek leszorítása mellett hatékonyabbá és kiszámíthatóbbá válik a termelés.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Több százezernyi forintnyi érték lapul az otthonainkban

Ha valakinek hirtelen nagyobb összegre van szüksége, akkor érdemes szétnéznie a lakásban, mielőtt a bankba rohanna hitelért. A fenntarthatóság jegyében ma már szinte azonnal készpénzzé tehetjük a nem használt eszközeinket, amivel nemcsak a családi kasszának teszünk jót, hanem a környezetnek is. Egy-egy fiókban vagy szekrényben lapuló mobiltelefon, laptop, tablet, esetleg fényképezőgép ára a több százezer forintot is elérheti ugyanis még használtan is.

2024. március 18. 19:21

Spinoff Extra: topvezetőktől tanulhatnak a hallgatók a Széchenyi István Egyetemen

A Spinoff Klub a győri Széchenyi István Egyetem nagy sikerű közösségépítő, innovációgazdasági programsorozata, amelyen meghívott előadók panelbeszélgetés keretében tárgyalják meg a legfrissebb technológiai trendek üzleti vonatkozásait. A mostani félévtől a brand újabb rendezvénnyel bővül: a Spinoff Extra során sikeres topmenedzserekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők – elsőként, március 20-án, szerdán dr. Szászi István, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója lesz a vendég.

2024. március 18. 14:37

Az ABB segíti a Feröer-szigetek zöld energiára való átállását

Az ABB folytatja együttműködését a SEV-vel, a Feröer-szigetek fő villamosenergia-termelőjével és -elosztójával. Az együttműködés keretében az ABB innovatív szinkronkompenzátor (SC) technológiát szállít, amellyel javítható az villamosenergia-hálózat stabilitása, ami napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír, mivel a szigeteken fokozatosan leállítják a fosszilis tüzelésű erőműveket, és megújuló energiaforrásokon alapuló áramtermelésre állnak át. A legújabb fejlesztés keretében a harmadik SC-egységet az északkeleti Borðoy szigetén telepítik, ahol ez a berendezés mintegy 5000 ember helyi áramellátását fogja javítani.

2024. március 18. 12:59

Együtt száguld az autóipar és az SAP a digitális jövő felé

Figyelemre méltóan gyors változásoknak lehetünk tanúi manapság az autóiparban – gondoljunk akár a vezetéstámogató rendszerekre, az elektrifikációra vagy az újrafelhasználásra. Átalakulnak a vásárlási szokások is, az autószalonok helyett egyre többen vesznek járművet online. A generatív mesterséges intelligencia pedig várhatóan még több változást kényszerít ki. Az iparág saját versenyképességének fenntartásáért nagy figyelmet fordít a digitalizációra. 

2024. március 18. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15