A Telekom Serbiánál vizsgálódik a belgrádi ügyészség

MTI Sajtóadatbank, 2001. február 22. 12:30
A belgrádi ügyészség vizsgálatot indított a Telecom Serbia szerbiai telefontársaság 1997-es privatizációjának ügyében, mivel azt feltételezik, hogy az ügyletben jutalék formájában dollármilliók cseréltek gazdát, amelyekből alighanem Slobodan Milosevic volt jugoszláv államfő embereinek is "jutott".
A hírt a Blic című belgrádi napilap közölte. Az újság értesülését a belgrádi ügyészség munkatársai megerősítették, de részleteket nem voltak hajlandóak közölni.

A Blic közlése szerint a belgrádi ügyészség annak az olasz lapértesülésnek a helytállóságát próbálja meg feltárni, miszerint az olaszok jutalékot kértek, amikor a Telecom Italia és a görög OTE vállalat konzorciuma 922 millió dollárért megvásárolta a Telecom Serbia 49 százalékos tulajdonrészét.

A La Repubblica című olasz lap, amely az utóbbi napokban közölt leleplező cikksorozatot az ügyletről, azt nem írta meg, hogy vajon ki kapott az állítólagos jutalékokból.

A Blic úgy tudja: hamarosan hivatalos vizsgálat indul annak kiderítésére, hogy a Telecom Serbia privatizálásakor Slobodan Milosevic volt jugoszláv elnök rezsimje vajon kapott-e vagy adott-e kenőpénzeket. Olasz médiajelentések szerint a torinói ügyészség is vizsgálatot indított az ügyben.

A Milosevicet megbuktató új szerbiai kormányzat azzal gyanúsítja a volt kormányt, hogy alulértékelte a telefontársaságot, és az 1997-es választások közeledtére koncentrálva kizárólag az a szempont vezérelte a vevő kiválasztásakor, hogy az hajlandó-e gyorsan és készpénzben fizetni.

A jugoszláv tömegtájékoztatási eszközökben elterjedt hírek szerint 16 millió dollár körüli összegre rúg a kifizetett "jutalékok" nagysága, és ennek bizonyos része állítólag Milosevic és cinkosai zsebében kötött ki. Az adásvételből befolyt 922 millió dollár nagy része pedig a koszovói háborúra, illetve az elmaradt bérek és nyugdíjak kifizetésére ment el.

Boris Tadic jugoszláv távközlési miniszter olyan üzletnek nevezte a Telecom Serbia privatizálását, amelyben az olasz és a görög vevők, illetve Milosevic rendszere jól járt, de a jugoszláv gazdaság és a szerb nép sokat veszített. A La Repubblicában kedden megjelent nyilatkozatában jelezte, hogy Belgrád kész nemzetközi döntőbíróság elé vinni az ügyet, és új, kölcsönösen előnyös megállapodást kötni a több mint három évvel ezelőtt kötött szerződésről.

Eközben a Telecom Serbia mintegy 30 ezer alkalmazottjának nyolcvan százaléka sztrájkba lépett, azt követelve, hogy emeljék 70 százalékkal bérüket. Az AP jelentése szerint a munkabeszüntetők a minimális szolgáltatásokat biztosították, de egyes postahivatalok teljes egészében bezártak.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14