Gyorsan és kényelmesen

Elektronikus brókerszolgáltatások Magyarországon

Bartek Attila, 2001. február 25. 20:00
Miután a tőzsdén kereskedő brókercégek behatoltak az internet gigantikus világába, egy csapásra fontossá vált a kereskedés lehetőségének megteremtése. Az internet segítségével tehát a tőzsdézni kívánók legmerészebb álmai válhatnak valóra, bár az eligazodás ezen a területen sem könnyű: aki előismeretek nélkül szeretne belevágni a kizárólag az internet segítségével történő kereskedésbe, információlabirintusba tévedhet, s ember legyen a talpán, aki ebben a kusza világban rendet tud teremteni.
Szinte minden portál ad valamilyen segítséget az induló tőzsdecápák számára az első lépések megtételéhez. Közülük az Index (index.hu/tozsde) emelkedik ki, amely részletesen tárgyalja - és persze szubjektíven értékeli - az egyes brókercégek megjelenését, valamint az általuk kínált netszolgáltatásokat. Miután alapos keresgélés és gondos mérlegelés után rábukkantunk a megfelelőnek tűnő közvetítőre, indulhat a kereskedés megszervezése. Sajnos még nem tehetjük meg, hogy élvezzük az internet kínálta személytelenséget: a szerződések aláírása és elküldése mindenképpen igényli, hogy mi magunk megjelenjünk a kirendeltségek valamelyikén, de ha postán szeretnénk elküldeni a papírokat, akkor is szükséges a legközelebbi közjegyző felkeresése. Ezt követően, a tőkeszámlára történő befizetés után, indíthatjuk a kereskedést (a felmerülő költségek közti eligazodásban nagy segítséget nyújt a www.portfolio.hu/brokerdij.tdp oldala).

Jó, ha tisztában vagyunk két dologgal: a szerződések mindegyikében szerepel, hogy garanciát nem vállalnak a megbízások teljesítésére; ugyanakkor felelősség sem terheli a brókercéget az interneten közlekedő adatok hitelességéért, illetve biztonságáért. Természetesen a brókercégek mindent megtesznek azért, hogy a felhasználó ügyfelek adatai megfelelően és biztonságosan érjenek célt a világhálón: minden oldal titkosított adatátvitelt használ a kényes adatok mozgatására. Az időhiánnyal küszködő, optimista, internetbarát vállalkozók mindezek tudatában online tőzsdeguruként kezdhetik meg jövedelmezőnek ígérkező virtuális kereskedelmi tevékenységüket.

Hogy még teljesebb legyen az online kereskedelem előnyeinek, illetve hátrányainak mérlege, meg kell említeni, hogy a leendő ügyfelek számára a kondíciós listák nehezen vagy egyáltalán nem hozzáférhetők, illetve a felhasználók nem mindig győződhetnek meg azok érvényességéről. Ugyanakkor az internet útvesztői zsúfolásig megteltek tőzsdei adatokkal, elemzésekkel és pletykákkal, ezeket mind az újonc, mind a tapasztalt felhasználó követheti. Nem árt, ha az internetes kereskedelem világát kóstolgató fejlett kritikai érzékkel rendelkezik, mert sokszor bizony egymásnak merőben ellentmondó információhalmazok fogadják a kutató kereskedőt.

A civil kezdeményezés is képviselteti magát a neten, megtalálni persze valamivel nehezebb, mint a hivatalos honlapokat. Ezek közül a www.somlo.net-et találtuk kiemelésre érdemesnek, amelynek segítségével “emberibb” hangon, sokkal közvetlenebb formában ismerkedhetünk a tőzsde világával, valamint olyan - hozzánk hasonlóan kíváncsi és az új dolgokra fogékony - sorstársakkal, akik ezt a különleges, ám meglehetősen bonyolult “hobbit” mondhatják magukénak.

Kulcsszavak: onlineszolg tőzsde

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36