Mától: folyamatban a 3,5 GHz-es frekvenciaárverés

Kovács Attila, 2001. február 26. 12:03
A frekvenciaárverés lebonyolításáért felelős Budapesti Hírközlési Felügyelet (BHF) február 26-án három sajtóorgánumban (Magyar Nemzet, Napi Gazdaság, Népszava)megjelentette a 3,5 GHz-es tartomány 5 blokkjának árverésére vonatkozó hirdetményét, és délután 17 érdeklődő cég képviselőinek a részvételével a BHF-ben megtartják az első konzultációt – informáltak a HÍF vezetői a hatóság mai sajtótájékoztatóján.
Az árverési feltételfüzet, amely a HÍF honlapján (www.hif.hu) is olvasható, február 27-étől vásárolható meg a BHF-nél, a konkrét jelentkezések beadási határideje április 20, a regisztráltak számára a próbaárverést június 5-én rendezik meg, a hivatalos „éles” árverés június 11-én kezdődik és résztvevők számától és licitjétől függően 1-5 napig tart, július 31-étől kérhető a HÍF-től frekvencia-kijelölési engedély, és kb. augusztus közepétől tervezheti az öt nyertes cég a megnyert 2x84 MHz sávszélességű blokkok effektív felhasználását. Így a tényleges alkalmazás a jól felkészült nyerteseknek még ebben az évben megkezdődhet.

Frischmann Gábor HÍF-elnök felhívta a figyelmet, hogy az újfajta elérési technológiát jelentő 3,5 GHz felhasználása céljából első alkalommal ítélnek oda Magyarországon szűkös erőforrást árveréssel. A ma megnyitott frekvenciasáv cellás területi lefedettségre ad módot, mobil és fix telepítésű állomásokra egyaránt – mondta Sallai Gyula, a HÍF elnökhelyettese, aki szerint az árverés mellett az is újdonság a folyamatban, hogy a sávkiosztás is eltér az eddigi gyakorlattól, hiszen egy egész blokkot lehet elnyerni.

Az ún. párhuzamos eljárást használó számítógépes árverésen a blokkok 300-300 millió forintos kikiáltási árát a licit során 50 millió forintos lépésekben fogják emelni. A frekvenciaárverés menetéről, eredményeiről a résztvevőket és a nyilvánosságot a BHF minden fontos részletre kiterjedően tájékoztatja – mondta a sajtótájékoztatón Gricserrné Heszky Enikő, a BHF vezetője.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14