Vádemelési javaslat az Elender feltörői ellen

MTI Sajtóadatbank, 2001. február 28. 08:19
Egyéves nyomozás után vádemelési javaslattal élnek az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságának munkatársai a Fővárosi Főügyészségen három fiatalember ellen, akik a rendőrség szerint tavaly januárban kétszer is feltörték az Elender internetszolgáltató biztonsági rendszerét.
Erről az ORFK SZBEI illetékese tájékoztatta az MTI-t kedden.

A szabadlábon védekező három gyanúsítottal szemben - akik közül az egyik fiatalkorú - közérdekű üzem megzavarásának bűntette, illetve szerzői jogok megsértésének vétsége alapos gyanúja miatt élt vádemelési javaslattal a rendrőség. Az előbbi öt évig, az utóbbi vétség pedig három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

A hackerek először 2000. január 8-án törték fel az Elender Rt. biztonsági rendszerét, behatoltak központi szerverébe; lemásolták és feltették az internetre mintegy kétezer Elender-felhasználó nevét és jelszavát, így az bárkinek elérhetővé vált.

Mivel a rendeltetésszerű működtetés nem volt biztosítható, így a cégnek egy időre - egyes szolgáltatások esetében napokig - le kellett állni.

Az Elender akkori tájékoztatása szerint a "betörők" az ügyfelek mindössze tíz százalékának felhasználói nevéhez és jelszavához fértek hozzá. A második támadás húsz nappal később érte az Elendert; a betörő- vagy hackercsoport ismét megváltoztatta a szolgáltató weboldalának tartalmát, ezúttal azonban felhasználói jelszavakat nem, csak az ilyen jelszavak kódolt változatát helyezte el a honlapon. A megváltoztatott oldalon láthatóak voltak a szolgáltató egyes szervereihez való jelszavak is, ezeket azonban az Elender azonnal lecserélte, így értéktelenné váltak.

A rendőrség három fiatalembert gyanúsít a bűncselekmények elkövetésével, ők internetes hackercsatornákon keresztül szerezték meg az érvényes jelszót az Elender rendszeréhez. Ezt felhasználva, rendszergazda jogosultságuk segítségével, otthoni számítógépükről beléptek az Elender rendszerébe és egy előre megírt honlapot feltöltöttek.

A számítástechnikával nem hivatásszerűen foglalkozó fiatalokat március elején derítették fel a rendőrök szisztematikus munkával. A szakértőknek nehézséget okozott, hogy a fiatalok nem közvetlenül otthonról, hanem több szolgáltatón keresztül érték el a célpontjukat, s több "utat" is fel kellett göngyölíteni, mire sikerrel jártak.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59