Társulnának az UMTS-engedélyesek Németországban

MTI Sajtóadatbank, 2001. február 28. 09:03
A tavaly kiosztott német UMTS-engedélyek birtokosai, szakmai hírek szerint, tárgyalásokba kezdtek tervezett hálózataik egy részének megosztásáról, csökkentendő a beruházási költségeket. Ezzel is megpróbálják visszaszerezni a befektetők bizalmát részvényeik iránt, amelyek éppen az UMTS-koncessziók magas ára miatt nagyot zuhantak a tőzsdéken az utóbbi fél évben.
A nagy szolgáltatók még nemigen érdeklődnek a partnerség iránt, de a kisebbek hamarosan közös hálózatépítést jelenthetnek be, jóllehet a német UMTS-koncessziók feltételei ezt tiltják.

A British Telecomhoz tartozó Viag Interkom szóvivője a napokban elmondta, hogy "informális tárgyalások folynak a vezetés szintjén" arról, miként lehetne a versenytársakkal összefogva csökkenteni az új hálózatok kiépítésének költségét. Egy másik koncessziósnál, a Mobilcomnál is elmondták, hogy "minden lehetőséget megvizsgálnak a költségek csökkentésére, beleértve a versenytársakkal való együttműködést is", habár konkrét tárgyalásokat még nem kezdtek. A Deutsche Telekom mobilszolgáltató részlegénél, a T-Mobilnál azt mondták, hogy nem érdekeltek közös hálózatépítésben, de infrastruktúrájuk egyes elemeit esetleg megosztják a konkurenciával.

A koncessziósok tavaly 51 milliárd eurót fizettek az engedélyekért a német kormánynak, amitől a német költségvetés többlettel zárt.

Minimális szinten az UMTS-szolgáltatók közösen használhatnának például egyes antennákat, csakúgy, ahogyan jelenleg is a T-Mobil a 15 ezer antennájának a 2-3 százalékát megosztja versenytársaival. De azt sem lehet kizárni, hogy egyes szolgáltatóknak sikerül akár közös vállalatokat létrehozni közös hálózat építésére és működtetésére.

Egyelőre probléma, hogy a tavaly kiosztott engedélyek feltételei szerint minden koncessziósnak saját hálózatot kell építenie. A jelenlegi állás szerint a közös hálózatokat a német távközlési felügyelet nem engedélyezheti. Ám elemzők szerint a szabályok bizonyosan meg fognak változni. Ha mindenki kénytelen lenne saját hálózatot építeni, akkor többen tönkremennek, és a felügyelet számára a verseny korlátozása még kevésbé fogadható el.

Szakmai elemzők egyenként 4-8 milliárd euróra becsülik a hálózatok kiépítésének költségét. Ezen legalább 20 százalékot spórolhatnak a kisebb szolgáltatók, ha összefognak.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55