A Deutsche Telekom keveset kap a kábeltévékért

MTI Sajtóadatbank, 2001. március 1. 09:10
A Deutsche Telekom a vártnál sokkal kevesebbet kap kábeltelevíziós részesedéseiért - jelentette szerdán a Telebörse című német szaklap.
A német távközlési vállalat 5,3 milliárd márkára számíthat - írta a lap, saját értesülésére hivatkozva. Az újság szerint korábban 10 milliárd márkát is elérő összegekről volt szó.

Adósságcsökkentő programja keretében a Deutsche Telekom pénteken jelentette be, hogy 55-55 százalékot elad hat német körzeti kábeltévé-hálózatból az amerikai Liberty Media és a brit Klesch alakította konzorciumnak. A német távközlési vállalat közleménye szerint már aláírták a szándéklevelet. Pénzügyi részleteket nem közöltek azon kívül, hogy a vevők készpénzzel fizetnek, de adósságot nem vállalnak át.

A Deutsche Telekom szóvivője még azt is elmondta hírügynökségeknek, hogy Gary Klesch amerikai befektető londoni székhelyű társasága, a Klesch and Co. és a coloradoi Liberty Media Group opciót kap további 20 százalék mínusz egy szavazatnyi részvényre, és a Deutsche Telekom továbbra is megőriz 25 százalék plusz egy szavazatnyi blokkoló kisebbségi részesedést a kábeltévékben, amelyek tízmillió háztartást szolgálnak ki.

A Deutsche Telekomnak eredetileg kilenc kábeltévéje volt, és háromból már korábban eladott. A Klesch vette meg a hesseni hálózat 65 százalékát, az amerikai Callahan befektetőtársaságé lett a baden-württembergi hálózat 55 százaléka és az észak-rajna-vesztfáliai hálózat ugyancsak 55 százaléka. A Deutsche Telekom kábeltévé-hálózata a legnagyobb Németországban, 18 millió háztartásba jut el, és összértékét 15,34 milliárd euróra becsülik.

A német távközlési vállalat ugyancsak a múlt héten közölte, hogy az adósságcsökkentés végett meggyorsítja ingatlanvagyona értékesítését, és az amerikai Sprint vezetékes szolgáltatóban lévő 10 százalékának eladását. Ez utóbbiból 2,1 milliárd eurót remél. A Deutsche Telekom nettó adóssága, szakmai körökben elterjedt becslés szerint, 56 milliárd euró volt az év végén.

Az amerikai Standard and Poor's hitelminősítő a hónap elején esetleges leértékelésre figyelmeztette a Deutsche Telekomot, ha nem sikerülne idén a várt ütemben csökkentenie adósságát.

A Deutsche Telekom törzsrészvénye 26,78 euró volt szerda délelőtt a frankfurti értéktőzsdén, 0,59 százalékkal rosszabb a keddi zárónál. Ugyanakkor a Matáv 947 forint volt a Budapesti Értéktőzsdén, 24 forinttal olcsóbb a keddi zárónál.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55