Kihirdették a Vodafone Digitális Díj nyerteseit

forrás: Prím Online, 2023. június 14. 20:58

A Vodafone Magyarország Alapítvány ötödik alkalommal adta át a legjobb digitális innovációknak járó elismerést, az összesen 15 millió forint értékű díjazással járó Vodafone Digitális Díjat. Az innovációs pályázatra idén 107 pályamunka érkezett, a zsűri három kategóriában – KKV Digitalizáció, Fintech, Fenntartható Energia – értékelte a pályázatokat. Ezen felül idén egy arra érdemes pályázó a Start It @K&H inkubációs programban fejlesztheti tovább megoldását, egy második különdíjast pedig a Vodafone Magyarország munkatársai választottak ki az indulók közül.

A legkisebbek pénzügyi tudatosságra nevelését segítő alkalmazás, őstermelőket támogató automatizált megoldások és a légi járatok késését és törlését adatalapon előre megjósoló digitális felület is szerepel a június 14-én, a Stopper Úszóházban átadott idei Vodafone Digitális Díj nyertesei között.

 

„A Vodafone Digitális Díjjal az a célunk, hogy segítsünk megvalósítani a különböző szervezetektől érkező kezdeményzéseket, terveket. Az elmúlt öt év során rengeteget tanultunk pályázóinktól és későbbi díjazottjainktól arról, hogy miként érdemes megközelíteni társadalmunk legégetőbb problémáit. Szeretnénk ugyanakkor, hogy a korábbi díjazottjaink értékes tudásukat ne csak velünk, hanem egy alumni program keretein belül egymással is megosszák. Úgy gondoljuk, hogy egy ilyen támogató közösségben segítséget és inspirációt találhatnak a Vodafone Digitális Díj nyertesei ahhoz, hogy továbbra is hiánypótló fejlesztésekkel segítsék társadalmunkat.” – mondta el Flakstad Emőke, a Vodafone Magyarország Alapítvány ügyvezetője.

 

 

„A technológiai fejlesztések mára az életünk meghatározó részeivé váltak, és ez a folyamat exponenciálisan gyorsul. A jövő egyértelműen a digitalizációban van, a fejlődést megállítani nem lehet, és nem is szabad. A Vodafone Digitális Díjjal ezért olyan innovációs megoldásokat keresünk, melyek a legújabb technológiai lehetőségeket innovatív, kreatív módon felhasználva valódi, kézzel fogható megoldást kínálnak a jelen és a jövő kihívásaira és segítik a társadalom tagjait abban, hogy ezt a tudást elsajátítsák” – tette hozzá Dr. Charaf Hassan, a Vodafone Magyarország Alapítvány kuratóriumának elnöke, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának dékánja. 

 

Az innovációs pályázatot először 2018-ban hirdette ki a Vodafone Magyarország Alapítvány azzal a céllal, hogy elismerje azokat az innovátorokat, akik praktikus segítséget adnak a mindennapi élet kihívásaihoz a digitalizáció támogatásával és egyben a társadalmi jót szolgálják.

 

„A sokak helyzetét megkönnyítő digitális fejlesztések előfeltétele, hogy azok valós problémákra kínáljanak a gyakorlatban jól hasznosítható megoldásokat. A Vodafone Digitális Díj egyik fontos érdeme és nagy előnye, hogy közvetlenül vonja be az érintett szereplőket, így a megszülető ötletek a tényleges igényekre reagálnak” – mondta Dr. Solymár Károly Balázs energiaügyi infokommunikációért felelős helyettes államtitkár, aki a Fenntartható energia kategóriában adott át díjat.

 

A Vodafone Digitális Díj fókuszában idén az állt, hogyan tudják a digitális megoldások a fenntarthatóságot és a biztonságos, stabil társadalmi, gazdasági működést támogatni. Az innovációs versenyen bárki részt vehetett, aki a fenti témakörök legégetőbb kihívásainak valamelyikére kínál megoldást, egy már működő, de fejlesztendő projekttel vagy egy éppen bevezetés előtt álló digitális megoldással. 

 

 

KKV Digitalizáció kategória 

 

A Digiméter kutatássorozat 2022-es adatai* szerint a vállalatok digitális fejlesztéséhez szükséges infrastruktúra adott, a KKV-szektor digitális versenyképességét ugyanakkor kifejezetten az őket támogató szolgáltatásokkal és megoldásokkal, továbbá szakértői segítséggel is támogatni kell. Ezért a KKV Digitalizáció kategóriában olyan megoldásokkal lehetett pályázni, amelyek segítségével a változó gazdasági helyzetben a KKV-k rugalmasan tudnak reagálni a jövő kihívásaira, a versenyképesség és a hatékony, fenntartható működés érdekében.

 

1. helyezett: Quantum Digital Solutions Hungary – A munkaerőpiac digitalizációja

 

A projekt célja, hogy a súlyos adminisztrációs terhektől szenvedő HR szektornak digitális és költséghatékony megoldást kínáljon a foglalkoztatási formák teljes spektrumán. A QuantumSoft rendszer SaaS értékesítésével csökkenti a szektor költségeit, hatékonyabbá teszi a vállalkozások HR munkáját, és lehetőséget biztosít az irreálisan magas jutalékok csökkentésére – mindezekkel egyre szélesebb rétegnek biztosítva lehetőséget a bevételszerzésre a kedvezményes foglalkoztatási formákban.

 

2. helyezett: Informatika a Látássérültekért Alapítvány – Akadálymentes honlap az akadálymentességről kis- és középvállalkozások számára

 

A projekt célja olyan jó megoldásokat felvonultató mintahonlap kidolgozása és információk bemutatása, amelyből a KKV-k saját vagy külső webprogramozóik megtanulhatják annak alapjait, hogyan tehetik a cég honlapját a törvényi előírások szerint akadálymentessé. A megszerzett tudást egy 3 órás oktató videófilm segít majd beépíteni a fejlesztői szemléletbe. A projekt célcsoportja egyfelől több ezer KKV, közvetetten pedig közel egymillió hátrányos helyzetű felhasználó.

 

3. helyezett: Gilinda – Projektmenedzsment, szerződéskezelés és CRM egy alkalmazásban

 

A rendszer a KKV-k számára biztosít segítséget az értékesítési folyamatok nulladik lépésétől kezdve, az ajánlatadáson át a projekt kiszámlázásáig. Fő funkciói a projektmenedzsment, a CRM és a dokumentumgenerálás. A feladatkezelés így teljesen transzparens módon valósul meg, csökkentve a feladatokkal kapcsolatos adminisztratív terheket, hibázási lehetőségeket és a kommunikáció hiányából eredő késedelmet és pótmunkát.

 

Fenntartható energia kategória

 

A felelős energiafelhasználás és a megújuló energiaforrásokban rejlő lehetőségek kihasználása egyaránt kulcsfontosságú a fenntartható jövő érdekében. Az energiakrízis és az egyre emelkedő energiaárak pedig még sürgetőbbé teszik az új megoldások, fejlesztések keresését. A Fenntartható energia kategóriában ezért olyan fejlesztésekkel lehetett pályázni, amelyek képesek valós megoldást nyújtani a jelen és jövő energiafelhasználással kapcsolatos kihívásaira.

 

1. helyezett: Smart Greenhouse Control – Fóliavezérlés

 

Az innováció célja, hogy a digitalizáció és az IoT technológia segítségével támogassa a fóliás és üvegházas gazdákat, hogy azonnal képesek legyenek reagálni a gazdaságukban adódó körülményekre, mint például az aszályra vagy az emelkedő műtrágya- és energiaárakra. Könnyen adaptálható és pénztárcabarát eszközöket biztosítanak az agrár területen működő KKV-k számára, melyek időtakarékossá, költséghatékonnyá, automatizálttá teszik a földművelő és termelői vállalkozásokat.

 

Fintech kategória 

 

A kategóriába olyan digitális fejlesztéseket várt a Vodafone Magyarország Alapítvány, amelyekkel a pénzügyi szolgáltatások egyszerűbbé és gyorsabbá tehetők, mindezek mellett a lakosság pénzügyi tudatosságának fejlesztését szolgálják. 

 

1. helyezett: FF Next Technologies – Strive – fiatalok pénzügyi tudatosságának kialakítását segítő okos, digitális persely

 

A Strive olyan újgenerációs okosperselyeket kínál, amelyek segítik a szülőket gyermekeik pénzügyi tudatosságának fejlesztésében. A Strive különlegessége, hogy a perselyen kívül 2 alkalmazást tartalmaz – egyet a szülők, egyet pedig a tizenéves korosztály számára. Az interaktív perselyt kifejezetten az 5-12 éveseknek szánják, a szülői app pedig lehetővé teszi a persely funkcióinak kezelését: pénzügyi jutalmakkal vagy egyéb juttatásokkal motiválhatják gyermekeiket a pénzkezelés elsajátítására.

 

2. helyezett: Péntech Solutions – halasztott fizetési szolgáltatás kereskedők számára

 

A PastPay B2B BNPL (Buy Now Pay Later) a webshop pénztárába beépülő fizetési mód, mely lehetőséget biztosít arra, hogy az értékesítés teljesítése után, a vevő később fizesse ki az adott összeget. Célja, hogy azon kereskedők is képesek legyenek egyszerűen integrálni a PastPay-t, akiknek nem lenne elérhető ez a szolgáltatás, így számukra készült egy olyan leegyszerűsített, automatizált betanulási lehetőség, amellyel önállóan képesek integrálni a BNPL fizetési módot. 

 

3. helyezett: Fintrous Group – Instacash

 

Az Instacash online kereskedők számára biztosít sajátmárkás halasztott fizetési szolgáltatást. A rendszer távoli ügyfél átvilágítást, digitális jövedelem validációt, ügyfélminősítést, elektronikus szerződéskötést biztosít, továbbá generál egy digitális ügyfélprofilt is a vásárlás és részletfizetés minden részletével.

 

Start It @K&H inkubációs programban nyertese:

 

Insurwiz Technology – Dinamikus kockázatértékelés a légijáratok esetében

 

A támogatással a jelenleg is működő légijárat kockázatértékelési funkciót tervezik bővíteni azzal, hogy ne csak észlelni tudják a járatok késését és törlését, de predikciókat is tudjanak készíteni a várható kockázatokról. A bővített funkciónak köszönhetően még inkább személyre szabhatóvá tehetik az utasbiztosítást, ezáltal sokkal jobb árazást biztosítva ügyfeleik számára.

 

Vodafone Dolgozói Különdíj nyertese:

 

SpaceBuzz Hungary Oktatástámogató, Klíma- és Környezetvédelmi Alapítvány

 

A SpaceBuzz egy élményalapú, VR megoldást tartalmazó STE(A)M**  oktatási program gyerekeknek. Az Alapítvány bolygónk törékenységének bemutatásán keresztül folytat szemléletformálást a fiatalok körében, ezáltal klíma- és környezetvédelmi gondolkodásuk és magatartásuk is felelősségteljesebbé válik, emellett megértik a fenntartható energiaellátás fontosságát. Az I. SpaceBuzz pilot oktatási program során országszerte huszonegy iskolában ezerötszáz gyerek vett részt a VR alapú űrutazáson.

 

__________________________

*A Digiméter kutatássorozat a KKV-szektor digitális versenyképességét méri 50 kérdéssel, 6 területen (digitális jelenlét, digitális mindennapok, vállalkozásvezetés, értékesítés és marketing, digitális pénzügyek, informatikai biztonság). A telefonos adatfelvétel 2022. szeptember 19-én zárult, a 674 cégből álló, többszörösen rétegzett minta reprezentálja a hazai kis-és középvállalkozásokat, az 5-249 fős és a 10 millió-18 milliárd forint közötti árbevételű cégekre vonatkozóan.

**A természettudományos és a művészeti oktatást egyesítő projektek és tanfolyam megjelölésére szolgáló mozaikszó

Pályázatok ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új pályázatok segítik a hazai innovációk szellemitulajdon-védelmét

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vissza nem térítendő támogatás formájában 500 millió forint keretösszeggel hirdet felhívásokat hazai vállalkozások, kutatóhelyek, illetve magánszemélyek számára szellemi alkotásaik levédetésére, elősegítve azok hatékony hasznosulását akár a nemzetközi piacokon is. 

2024. május 9. 09:54

Indul a K&H STEM pályázat: az IT hallgatók innovatív megoldásait várják

Technológiai pályázatot hirdet a K&H a hazai IT képzést nyújtó felsőoktatási intézmények hallgatói számára, hogy elismerje azon fiatal szakembereket, akik kiemelkedő szakmai, tudományos dolgozataikkal hozzájárulnak az új, innovatív megoldások kitalálásához és inspirációként szolgálnak mások számára. A közel 2 millió forint anyagi támogatást és szakmai projektmunkában való részvételi lehetőséget biztosító pályázatra alap- és mesterképzés kategóriákban, összesen 8 témakörben – köztük AI, fintech és felhőtechnológiában – lehet jelentkezni itt.

2024. május 6. 19:53

Bevállalós ötletekkel versenyeznek a Megoldások a holnapért döntősei

Kiválasztották a legjobb nyolc csapatot a Samsung és az EdisonKids Megoldások a holnapért kihívásán. A jövő oktatása, a fenntarthatóság és a közösségfejlesztés iránt elkötelezett fiatalok megkezdhetik a felkészülést a döntőre. A következő hetekben a csapatok elképzelésük prototípusát alkothatják meg és tesztelhetik működését a mentorok közreműködésével. A diákok a szakértők segítségével készülnek a végső, májusi megmérettetésre, ahol a három legjobb csapat összesen 6 millió forint összértékű Samsung készülékkel bővítheti egyéni és oktatási intézménye eszközparkját.

2024. április 23. 14:44

Kreatív megoldásokkal építenének fenntartható jövőt a Zöld kód pályázat döntősei

Március 23-án rendezte meg a Vodafone Magyarország Alapítvány a Zöld Kód – Kódolj a holnapért! pályázat döntőjét. A legjobb ötletekkel érkezett csapatok közül a fiatalabb korosztályt egy Scratch-meccs várta, míg a nagyobbak szakmai mentorok segítségével valósíthatták meg a fenntarthatósági problémákra reflektáló robotötleteiket. A 6 millió forint összdíjazású pályázattal a Vodafone Magyarország Alapítvány célja, hogy a fiatalokat arra buzdítsa, gondolkodjanak és tegyenek azért, hogy a digitalizációt a fenntartható jövő szolgálatába állítsák.

2024. március 27. 15:08

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

A közösségi média önértékelésre gyakorolt hatásával és a petfluencer jelenséggel foglalkozó témák nyerték az IAB Legjobb szakdolgozat versenyét.

2024. március 25. 15:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36