Naperőmű-fejlesztéssel erősít a Ganz

forrás: Prím Online, 2023. július 26. 14:49

Jelentős energiafelhasználási-optimalizációs programot indít a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. Ennek részeként a nehézgépgyártó vállalat egy 2 MW kapacitású naperőművet épít a tápiószelei gyára energiaellátásának biztosítása érdekében, amely egyben a projekt legfőbb eleme is fenntarthatósági szempontból. Az összesen több mint 11 millió euró értékű fejlesztéssel a tápiószelei gyáregység energiaszükségletének jelentős részét megújuló energia szolgáltatja a 2024-es évtől, amellyel a Ganz szintet léphet a fenntartható vállalati működés területén. A beruházási program keretében a társaság továbbá az ESG céloknak megfelelő, újszerű gépészeti megoldásokat is alkalmaz majd a gyárban, illetve egyéb, az energetikai korszerűsítést támogató intézkedéseket vezet be.

Átfogó energiafelhasználási-optimalizációs programot indít a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. a tápiószelei transzformátorokat és forgógépeket gyártó üzemében. A beruházás célja, hogy a Ganz termelési folyamatai még inkább megfeleljenek a fenntarthatósági szempontoknak, valamint, hogy az energetikai piac meghatározó szereplőjeként a társaság a lehető legnagyobb mértékben hasznosítsa a megújuló energiaforrásokat. 

 

A karbonlábnyom-csökkentést célzó energetikai korszerűsítés központi eleme egy 2 MW kapacitású naperőmű fejlesztése lesz, amely a gyáregység energiaszükségletének jelentős részét képes majd lefedni. Az erőmű várhatóan még az idei évben megépül. A naperőmű révén csökkenni fog a nehézgépgyártó vállalat technológiai gázfelhasználása, továbbá várhatóan csaknem 50 százalékkal csökken majd a társaság teljes karbonkibocsátása. A társaság a naperőmű teljesítményének monitorozása nyomán azt is mérlegeli, hogy középtávú cél lehet-e egy akkumulátoros tárolóegység telepítése a naperőmű mellé. 

 

freepik.com

 

Ugyancsak a beruházási program keretében a Ganz a fenntarthatósági szempontoknak megfelelő, újszerű gépészeti megoldásokat is alkalmaz majd a gyárban. Ennek értelmében hőszivattyús megoldással csökkentenék a gázfelhasználás mennyiségét. Továbbá szintén a fenntarthatóbb működés érdekében a transzformátor- és a forgógépgyár teljes szigetelése is megtörténik, várhatóan még az idei évben. Emellett a Ganz a teljes légtechnikai rendszer felülvizsgálatát is elvégzi a beruházás részeként. Annak érdekében, hogy a beruházás ne legyen negatív hatással a termelési folyamatokra, a Ganz egy létesítmény-fejlesztési pozíciót is létrehozott, ezzel biztosítva a zavartalan működést a fejlesztési munkálatok ideje alatt. 

 

„Az energiapiac meghatározó szereplőjeként rendkívül fontos, hogy úttörők legyünk minden olyan megoldást illetően, ami a fenntartható működést és az ESG célok elérését támogatja. Emellett azt látjuk, hogy az ügyfelek és a partnerek részéről is mindinkább fontosabbá válik a fenntartható gyártás és működés, és ezeket a törekvéseket a piac be is árazza. A termékeink megfelelnek a legújabb 21. századi elvárásoknak, most pedig szeretnénk, ha a gyártási folyamataink és a gyár működése is felzárkózhatna ebben. Határozott célunk, hogy a digitalizáció és a fenntartható működés területén szintet lépjünk, még inkább megerősítve a piaci pozíciónkat itthon és külföldön egyaránt” – mondta el Gál Gergely, a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. ügyvezető igazgatója.  

 

A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. rendkívül intenzív fejlődésen ment át az elmúlt, közel 3 évben: a tulajdonosváltás előtt a még csődközelben lévő tápiószelei gyár teljesítménye a társaság kitartó szakmai építkezésének és a kiemelkedő szakértelmének köszönhetően mára újra stabillá vált, a Ganz pedig újra egy nemzetközileg is ismert és elismert márkává erősödött. Tavaly óta a társaság markáns lépéseket tett a digitalizáció irányába is az intelligens monitoring rendszer kifejlesztésével. A mostani energetikai fókuszú fejlesztés pedig egy újabb korszakot hozhat el a Ganz életében, hiszen a beruházás végén a társaság jóval fenntarthatóbb módon tud majd működni.

 

Az összesen több mint 11 millió euróból megvalósuló programra közel 4,99 millió euró vissza nem térítendő támogatást kapott a társaság a Gyármentő Program keretében, ami a nagyvállalatok számára nyújt támogatást energiahatékonysági és energiatermelő beruházásokhoz. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

3 árulkodó jel, hogy a cég IT csapata már nem versenyképes

Szinte követhetetlen tempóban fejlődnek a vállalati szolgáltatásokat támogató IT-rendszerek, a cégek pedig komoly piaci hátrányba kerülhetnek, ha nem tartanak lépést a változással. Az ügyfelek és a munkatársak igényei egyre csak nőnek, a versenytársak szolgáltatásai pedig rövid idő alatt gyorsabbá, kényelmesebbé, átláthatóbbá válhatnak a miénknél. 

2024. május 9. 18:01

Rákapcsolt az Euronics: már aznap megérkezhet a grill vagy a hűtő

Egyre népszerűbb a vásárlók körében az aznapi kiszállítással vagy áruházi átvétellel történő rendelés az Euronicsnél. A megrendelés napjára házhoz szállítást ígérő szolgáltatás tavaly nyáron indult, idén pedig még szélesebb időablakkal lehet már rendelni Budapesten belül. Az online leadott rendeléseket pedig az áruházakban is át lehet venni akár még aznap, ez a szolgáltatás már országszerte elérhető ingyenesen. Az ilyen módon rendelt termékek toplistáján ott vannak a ventilátorok, a kávék, a mosószerek, és az állateledelek, de rendeltek már asztali grillt is így.

2024. május 9. 16:20

Elérhetővé válik az automatikus munkabérelőleg

Automatikus Munkabérelőleg Rendszer (AMBER) néven biztosít új szolgáltatást a MagNet Faktor a Kulcs-Soft-tal partnerségben. Az új megoldás segítségével a bérszámfejtő szoftvert használó cégek alkalmazottai gyorsan és egyszerűen juthatnak a már ledolgozott munkanapok után járó fizetésükhöz. A munkavállalók mellett a vállalkozásoknak is kedvező ez a lehetőség: az adminisztratív terheik csökkennek, a bérfizetés pedig rugalmassá válik.

2024. május 9. 14:28

Üzembe állt a Siemens e-kamion töltője

A világon elsőként a felső-ausztriai Laakirchenben, az autópálya melletti OMV-töltőállómáson helyezték mindennapos üzembe a Siemens e-kamionok tankolására is alkalmas új csúcstöltőjét.

2024. május 9. 12:59

Ezeket a munkaköröket válthatja ki a magyar cégeknél a mesterséges intelligencia

Az elmúlt években figyelemreméltó fejlődésen ment át a mesterséges intelligencia, ami mára valamilyen formában szinte minden felhasználóhoz eljutott. Persze, ahogy az a nagy technológiai áttörések esetében lenni szokott, az MI megítélése is meglehetősen vegyes, valamint arról is megoszlanak a vélemények, hogy milyen gazdasági következményeket hoz magával és milyen hatással lesz a munkára. 

2024. május 9. 11:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36