Nyert az Intergraph az Intellel szemben

Széll Zoltán, 2001. március 4. 10:54
A bíróság megállapította, hogy az Intel engedély nélkül használta az Intergraph mikroprocesszor technológiáját, amelyet az Intel a Pentium processzorokba épített be.
Az Intel szerint a technológia nem volt védett, nem szabadalom, ezért használták. James Taylor az Intergraph elnöke szerint az Intelnek royalty-t kell fizetni minden eladott Pentium lapka után.

A pereskedés 1997-ben kezdődött. A munkaállomásokat gyártó Intergraph ekkor már csak Intel processzor alapú munkaállomásokat fejlesztett és gyártott, míg korábban saját Clipper RISC processzor alapúakat is. Ekkor derült ki, hogy a Pentium processzor olyan megoldást is magába foglal, amely a Clipperben tűnt fel először. A Clipper RISC processzort eredetileg a Fairchild Semiconductor Co. fejlesztette, amelyet az Intergraph később megvásárolt.

Az Intel képviselője a tárgyaláson elmondta, hogy 26 éves licensz-egyezményük volt a National Semiconductor céggel, amelynek alapján hozzáférhettek a nem védett technológiához, miután 1987-ben a National Semiconductor és az Intergraph felvásárolta a Fairchild céget. Az Intergraph a Fairchild Advanced Processzor Divison részleget vette meg, amely a Clipper RISC processzort fejlesztette és a fejlett megoldásokat szabadalmaztatta, még mielőtt az Intel használhatta volna azokat. Ezért az Intel már szabadalommal védett megoldást épített be a Pentium processzorba.

Chiuck Mulloy az Intel képviselője elmondta: vállalata még nem döntött, hogy milyen választ adjon a bíróság döntésére, illetve az Intergraph felszólítására.

Kulcsszavak: Intel jog Intergraph +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55