Az nVidia átveszi a vezető pozíciót az ATI-tól

Tóth Kristóf, 2001. március 4. 21:13
A világ legnagyobb grafikus chipeket gyártó cége, az ATI Technologies Inc. az elmúlt heti jelentésében közölte, hogy a társaság eredményei a vártnál sokkal rosszabbul alakultak. Az nVidia ezzel ellenben óriási nyereségekről számolt be.
Akár egy akciójáték szereplője, az ATI Technologies az elmúlt időszakban jókora "pofont" kapott a tőzsdétől, és a rivális nVidia Corporation-től. Az ATI a napokban tette közzé február 28-ával lezárult költségvetési évének eredményeit, amelyek enyhén szólva sem túl rózsásak. A hír hallatán a cég papírjainak értéke jelentősen visszaesett az értéktőzsdén.

Az ATI-körüli rossz hírekkel ellentétben a rivális nVidia viszont csillagászati nyereségösszegekről számolt be, amely kérdésessé teszi az ATI azon magyarázatát, hogy a lehangoló eredményekért a PC-piac helyzete a felelős. Az utóbbi napok hírei a szakemberek szerint egyre bizonyosabban azt jelentik, hogy az ez idáig piacvezető ATI elvesztette első helyét, amelyet immár a konkurens nVidia birtokol.

A kérdés mostmár csak az, hogy vajon az ATI, a világ legnagyobb múlttal rendelkező grafikus chipeket gyártó cége, képes lesz-e megállítani az nVidia ezidáig rendíthetetlen előretörését vagy sem. Sokan már-már attól tartanak, hogy előbb-utóbb az ATI is a 3dfx sorsára jut.

David E. Orton, az ATI elnöke tagadta, hogy a cég piaci részesedést veszített volna az nVidia előnyére. Orton szerint az ATI éppen ellenkezőleg, az utóbbi negyedévben erősítette pozícióját. "Jelenleg éppen erősödtünk a piacon, a notebook szegmensben például 30-ról 33%-ra nőtt a részesedésünk, és reméljük, hogy stabilizálódik az átfogó PC-piaci részesedésünk is."

Az ATI szemszögéből gyenge eredmények ellenére az elemzők úgy vélik, az ATI-ban meg van az erő egy olyan előretöréshez, hogy az nVidia az elkövetkezendő két-három évben futhasson a pénze után.

Az elemzők szerint az utóbbi időben már csak párharcot folytató, két versenyben maradt cég számára a piaci helyzet egyformán előnytelen. Az nVidia társalapítója, elnöke és vezérigazgatója, Jen-Hsun Huang szerint viszont egyáltalán nem olyan rosszak a piaci körülmények, mint ahogy azt sokan állítják. "Nem fogjuk lelassítani a fejlesztési ütemünket. Tulajdonképpen megvan bennünk minden késztetés, hogy még tovább gyorsítsuk azt." - mondta Huang.

A januárban végetért költségvetési negyedév végén az nVidia rekordbevételről és rekordnyereségről számolt be. A cég megnyerte a szoftveróriás Microsoft Xbox konzoljának grafikus chip szállítási jogát. Az ősszel megjelenő Xbox játékkonzoltól a Microsoft azt reméli, hogy levághat egy szeletet a konzolpiac évi 10 milliárd dolláros tortájából. Ha ez sikerül neki, az nVidia sem jár rosszul, annyi biztos.

Az nVidia GeForce 3 grafikus chipkészletének (GPU) megjelenése körüli óriási ámulatra azt felelte az ATI-féle Orton, hogy a cég következő grafikus chipje túlszárnyalja majd a GF3 eredményeit, és szintén programozható maggal fog rendelkezni. Az új ATI chip elkészülésének idejét egyelőre nem tudni, de Orton szerint valamikor, még az éven várható az új GPU.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14