Innovációs versenyt rendez a Bosch: fiatalok jelentkezését várják, több mint 4 millió forint a tét

forrás: Prím Online, 2023. szeptember 21. 11:25

Útakadályokat detektáló drón, vezeték nélküli hőérzékelő kocka, automatizált szellőztető rendszer – csupán néhány úttörő megoldás, melyeket az elmúlt években hoztak össze a Code #LikeABosch hackathon szemtelenül fiatal résztvevői, mindössze 48 óra leforgása alatt. A hibrid innovációs verseny idén szeptember 29-30-án várja a középiskolás és egyetemista indulókat, akik szívesen tesztelnék problémamegoldó képességüket olyan hardveres és szoftveres kihívásokban, melyekkel valós változást hozhatnak az emberek életébe. Érdemes megfontolni a személyes részvételt nemcsak a közösségi élmény, de a helyszín miatt is, a szentendrei úti Gamerland ugyanis a szünetekben is szórakoztató programok tárházát kínálja a fiatal ötletgazdáknak.

Az offline regisztrációra szeptember 15-ig volt lehetősége a versenyzőknek, míg az online indulók a hackathon előtti napokban is csatlakozhatnak. Innovációra fel!

 

Szeptember végén harmadik alkalommal jelentkezik a Bosch és a CraftHub közös szervezésű hackathonja, a Code #LikeABosch, melyet azzal a céllal hívtak életre 2021-ben, hogy lehetőséget adjanak a jövő tehetséges innovátorainak a bemutatkozásra. Idén is a népszerű Gamerland biztosít helyszínt a megmérettetésnek, a szervezők pedig közel 100 személyes résztvevőre számítanak a budapesti gamer közösség fellegvárában. Ezúttal azonban nem a felhőtlen szórakozásé lesz a főszerep, hiszen az indulóknak az idei évben csupán 24 órájuk lesz arra, hogy ötletes és megvalósítható hardveres és szoftveres megoldásokat hozzanak a Bosch mérnökcsapata által megálmodott kihívásokra. „Középiskolásokra, egyetemistákra és fiatal pályakezdőkre egyaránt számítunk, akár csapatban, akár egyedül érkeznek – utóbbiak új formációkat alkotva állhatnak neki a fejlesztésnek. Nincs szükség magas szintű kódolói tudásra, de jó, ha legalább egy csapattag rendelkezik alapismeretekkel valamelyik programnyelvet illetően. A középpontban azonban az ötletek állnak majd” – mondja Varga Károly, az innovatív IT-rendezvényeket megvalósító CraftHub egyik alapítója és ügyvezetője. 

 

 

Ez egy érdeklődő generáció, csak tudni kell, mivel szólítsuk meg

 

A nevezők csupán a verseny előtti napokban ismerhetik meg a pontos kihívásokat, majd kiválaszthatják, hogy a szoftver vagy a hardver kategóriában próbálják ki magukat. A tavalyi győztes Superset nevű formáció pédául egy hőszabályozó rendszert tervezett, amely egy vezeték nélküli érzékelő kocka segítségével detektálja a környezet hőmérsékletét és az emberi hőt is, így mindig csak azt a területet melegíti fel, ahol éppen tartózkodik valaki. A legjobb szoftveres megoldás a HFDN (High Frequency Data Network) lett, amely a járművek közötti akadálytalan információáramlást támogatja, új távlatokat nyitva a balesetmegelőzésben.

 

„A tavalyi hackathon összesen 75 csapattal rajtolt el, a kihívások középpontjában pedig – ahogy a győztes projektekből is látszik – a környezettudatos otthoni okosmegoldások, valamint a járműveket balesetmegelőző szenzoros támogatással felszerelő fejlesztések álltak. Az óriási érdeklődés és a jobbnál jobb ötletek pedig ismét megmutatták, hogy a fiatalok számára a közhiedelemmel ellentétben igenis fontos a jövő, és ha lehetőséget adunk nekik, olyan perspektívából képesek szemlélni egy-egy globális problémát, amire nem is gondoltunk. Szeretnénk bátorítani őket arra, hogy merjenek másként gondolkodni és újat alkotni” – mondja Varga Károly.

 

Ötlet, prezentáció, többezer eurós díjak – és a zsűri elismerése

 

A Bosch mentorai a hackathon során több alkalommal is fogadják a versenyzőket, hogy jó tanácsokkal lendítsék át őket az esetleges holtpontokon, sok idő azonban nincs a tétovázásra, mivel összesen 24 óra áll összesen rendelkezésükre kész projekteket benyújtani. A megoldásokat egy maximum 2 perces pitch videóban kell bemutatni a zsűrinek, a fejlesztéshez készített forráskódot pedig egy GitHub adattárban kell közzétenni – bizonyítva, hogy az innováció mögött megvalósítható koncepció áll. Az első körben kiválasztott legjobb 8 csapat ezután kerülhet a döntőbe, ahol élő prezentációt tarthatnak a verseny összes résztvevője előtt, akik a zsűritagokkal együtt lehetőséget kapnak, hogy szavazzanak a verseny győztesére. Az egyes kihívások bajnokai 3000-3000 eurót zsebelhetnek be, az abszolút győztes csapat pedig további 5000 euróval gazdagodhat – természetesen az innovációs verseny felejthetetlen hangulata és a Bosch mérnök szakembereinek elismerése mellett.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

3 árulkodó jel, hogy a cég IT csapata már nem versenyképes

Szinte követhetetlen tempóban fejlődnek a vállalati szolgáltatásokat támogató IT-rendszerek, a cégek pedig komoly piaci hátrányba kerülhetnek, ha nem tartanak lépést a változással. Az ügyfelek és a munkatársak igényei egyre csak nőnek, a versenytársak szolgáltatásai pedig rövid idő alatt gyorsabbá, kényelmesebbé, átláthatóbbá válhatnak a miénknél. 

2024. május 9. 18:01

Rákapcsolt az Euronics: már aznap megérkezhet a grill vagy a hűtő

Egyre népszerűbb a vásárlók körében az aznapi kiszállítással vagy áruházi átvétellel történő rendelés az Euronicsnél. A megrendelés napjára házhoz szállítást ígérő szolgáltatás tavaly nyáron indult, idén pedig még szélesebb időablakkal lehet már rendelni Budapesten belül. Az online leadott rendeléseket pedig az áruházakban is át lehet venni akár még aznap, ez a szolgáltatás már országszerte elérhető ingyenesen. Az ilyen módon rendelt termékek toplistáján ott vannak a ventilátorok, a kávék, a mosószerek, és az állateledelek, de rendeltek már asztali grillt is így.

2024. május 9. 16:20

Elérhetővé válik az automatikus munkabérelőleg

Automatikus Munkabérelőleg Rendszer (AMBER) néven biztosít új szolgáltatást a MagNet Faktor a Kulcs-Soft-tal partnerségben. Az új megoldás segítségével a bérszámfejtő szoftvert használó cégek alkalmazottai gyorsan és egyszerűen juthatnak a már ledolgozott munkanapok után járó fizetésükhöz. A munkavállalók mellett a vállalkozásoknak is kedvező ez a lehetőség: az adminisztratív terheik csökkennek, a bérfizetés pedig rugalmassá válik.

2024. május 9. 14:28

Üzembe állt a Siemens e-kamion töltője

A világon elsőként a felső-ausztriai Laakirchenben, az autópálya melletti OMV-töltőállómáson helyezték mindennapos üzembe a Siemens e-kamionok tankolására is alkalmas új csúcstöltőjét.

2024. május 9. 12:59

Ezeket a munkaköröket válthatja ki a magyar cégeknél a mesterséges intelligencia

Az elmúlt években figyelemreméltó fejlődésen ment át a mesterséges intelligencia, ami mára valamilyen formában szinte minden felhasználóhoz eljutott. Persze, ahogy az a nagy technológiai áttörések esetében lenni szokott, az MI megítélése is meglehetősen vegyes, valamint arról is megoszlanak a vélemények, hogy milyen gazdasági következményeket hoz magával és milyen hatással lesz a munkára. 

2024. május 9. 11:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36