A Netflix nyugdíjazta a DVD-t, a Vaterán viszont egyre népszerűbb a formátum

forrás: Prím Online, 2023. október 16. 15:59

A streaming videoszolgáltatások térhódítása ellenére a DVD-filmek eladása nem hogy nem csökken, hanem konkrétan emelkedik a Vaterán. Téves elképzelés, hogy a legtöbben romantikus filmeket rendelnek, mert a vígjátékok, akciófilmek és drámák kelendők. Bár sokkal jobb kép- és hangminőséget kínál, a Blu-ray lemezek sosem érték be a DVD-k népszerűséget, és az eladási trendek alapján már nem is fogják.

Szeptember utolsó péntekén adta fel az utolsó filmlemezt az egyik ügyfelének az Egyesült Államokban eredetileg postán keresztül igénybe vehető DVD-kölcsönzőként indult Netflix. Míg a streamingóriás végül leépítette szolgáltatását, egy minimális 2019-es minimális csökkenést leszámítva a Vaterán 2016 óta újra emelkednek a DVD-filmek eladásai: 2023 első kilenc hónapjában már csaknem 44 ezer tranzakció (amely akár több filmre, vagy kollekcióra is vonatkozhat) valósult meg. 

 

Dehogy csökkennek, nőnek a DVD-eladások!

 

Mindez azt jelenti, hogy az idei év háromnegyede alatt már csaknem két és félszer annyi DVD-eladás volt a piactéren, mint a 2016-ban, és kilenc hónap alatt ötödével több Vaterán eladásra kínált DVD-lemez talált gazdára, mint tíz éve egy teljes esztendő alatt.

 

A DVD-filmek árai az utóbbi tíz évben nagyjából azonosak voltak a Vaterán, 1300 forint körüli átlagáron mentek el a lemezek, ami vélhetően a pandémia nyomán megnőtt kereslet alatt 200 forinttal emelkedett 2020-ban és 2021-ben. Tavaly újra a korábbi átlagár körüli összegért fogytak a lemezek, az idei év átlaga pedig 1200 forint alatti.

 

 

Pexels

 

Nem a romantikus filmek a legkelendőbbek

 

E sorok írásakor a Vaterán kiadástól függően 300-2500 forintos áron kínálják eladásra a Netflixtől a legtöbb alkalommal DVD-n kikölcsönzött, A szív bajnokai című filmdrámát, amely Michael Oher amerikaifocista életét dolgozta fel. A piactér számai azt a sztereotípiát is egyértelműen cáfolják, amely szerint a DVD-filmeket szinte csak romantikus filmekre vágyó nők vásárolják, ez a műfaj ugyanis csak a tizedik legnépszerűbb a platformon az utóbbi három év eladásai alapján.

 

A legnépszerűbb filmes műfajok a Vatera DVD kategóriájában

 

1. Vígjátékok, humor, szatíra

2. Akciófilmek

3. Drámák

4. Horrorok, thrillerek

5. Mesék, rajzfilmek, animációk

6. Sci-fi, fantasy filmek

7. Krimik

8. Klasszikus filmek

9. Háborús, történelmi filmek

10. Romantikus filmek

 

Inkább a vígjátékok, akciófilmek és drámák a legkelendőbbek, de sokan vesznek meg teljes tévésorozat-kollekciókat, az utóbbi egy év legdrágábban eladott tétele például egy 159 990 forintért leütött Columbo-gyűjtemény volt. Tizenkét évvel ezelőtt egy felhasználó 190 ezer forintért vette meg a Star Trek 28 évados kollekcióját optikai lemezen.

 

Vagyont érő DVD-k, rétegtermék Blu-rayek

 

A mindenkori vaterás toplistát egy félmilliós tétel vezeti, amelynek vásárlója egy 1598 darabos, eredeti lemezeket tartalmazó filmgyűjtemény birtokosává vált két évvel ezelőtt. Egy joglejárat miatt extrém ritkának számító hazai kiadású A hó hatalma DVD is rekorder, a dán-német-svéd akcióthrillert 299 981 forintért ütötték le a Vaterán 2020-ban.

 

A CD/DVD-lejátszók eladásai az utóbbi tíz évben folyamatosan csökkennek a Vaterán, bár az első pandémiás év ideiglenes növekedést hozott. Idén legfeljebb napi néhány ilyen eszköz talált gazdára, ami azt mutatja, hogy a legtöbb vásárló még mindig rendelkezik valamilyen DVD-lejátszásra alkalmas eszközzel

 

A sokkal jobb kép- és hangminőséget nyújtó Blu-ray lemezekből az utóbbi tíz évben nagyjából tizedannyi fogyott a Vaterán, mint a DVD-filmekből – bár a napi féltucat körüli tranzakciószámot ez a formátum már 9 éve stabilan tartja. Ez idő alatt a 4 ezer forint körüli átlagos eladási ár 5-6 ezer forint közöttire emelkedett.

Kulcsszavak: Vatera online piactér DVD

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

360 fokos felmérést készített az IAB az influencerpiacról

Kik, milyen platformokon és hányan követnek ma influencereket? Mennyire tartják őket hitelesnek, és hányan vásárolnak terméket ajánlásaikra? Milyen típusai vannak az influencertartalmat fogyasztóknak? És a piaci szakemberek vajon mennyire látják hatékonynak az influenceres együttműködéseket?

2024. május 10. 20:41

Csúcstechnológiás cukormonitorozó rendszert vezet be itthon a magyar 77 Elektronika Kft.

A száz százalékban magyar 77 Elektronika Kft. új generációs, folyamatos cukormonitorozó rendszert vezet be itthon. A hazai piacon úttörőnek számító, magyar nyelven működő, egybeépített szenzor-távadó eszköz az eddiginél sokkal felhasználóbarátabb megoldást biztosít a diabéteszesek számára, amely a nap 24 órájában folyamatosan méri a szöveti cukorszintet. 

2024. május 10. 19:25

Toronyház nyolcszögletű prizma kialakítással és vízszintes elhelyezhetőséggel

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkája bejelentette a The Tower 300 mikro toronyházat. A The Tower sorozat az egyik legnépszerűbb termékcsalád, ami az ikonikus függőleges toronyház-kialakításáról ismert. 

2024. május 10. 17:44

Magyar szakember nyerte az International Loyalty Awards „Év Embere” díját

Kecsmár Zsuzsa, az Antavo Loyalty Cloud társalapítója és stratégiai vezetője nyerte idén a nívós „Év Embere” díjat a Dubaiban megrendezett International Loyalty Awards-on.

2024. május 10. 16:00

Az Alba Regia Műszaki Felsőoktatásért Alapítvány elnyerte a Kyndryl Alapítvány támogatását

A Kyndryl Alapítvány, a Kyndryl filantróp ága bejelentette, hogy a magyarországi Alba Regia Műszaki Felsőoktatásért Alapítvány egyike annak a hét országból származó 11 nonprofit szervezetnek, amelyek a Kyndryl Alapítvány első támogatási körében adományban részesülnek.

2024. május 10. 14:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36