Yahoo!: kiábrándító előrejelzés, leminősítés

MTI Sajtóadatbank, 2001. március 9. 08:24
Több nagy amerikai tőzsdei befektetési tanácsadó cég csütörtökön leminősítette az amerikai internetes portál, a Yahoo! vállalkozásának részvényét - részben "vétel"-ről "semleges"-re, illetve "semleges"-ről "eladni"-ra - miután a Yahoo! előtte ismét lefelé módosította - két hónap alatt másodszor - első negyedévi forgalmi és nyereségprognózisát, és most már az egész évre sem tartja biztosnak a pozitív eredményt.
A Yahoo! részvényével szerdán gyakorlatilag szünetelt a kereskedés, az adatok közzétételére várt a piac, ám csütörtökön az amerikai értékpapírpiacokon a nyitás után rögvest hatalmasat, 21,5 százalékot zuhant a Yahoo!-papír árfolyama.

Egyes tanácsadók mindazonáltal nem módosítottak a részvénnyel kapcsolatos ítéletükön, úgy látván, hogy a világ legnagyobb internetes szolgáltatói vállalkozása, azaz az által megtestesített jogok még jelentős értéket képviselnek - idézte a Credit Suisse First Bostont a Reuters hírügynökség jelentése.

A vállalat szerdai tőzsdezárás után nyilvánosságra hozott sajtóközleménye szerint 170-180 millió dolláros forgalmat vár az év első három hónapjában. Ez 22-25 százalékkal kevesebb a múlt hónapban vártnál. Elemzők átlagosan 232,6 millió dolláros forgalmat és részvényenként 5 dollárcentes nyereséget jósoltak. A Yahoo! azt is közölte, hogy lemond tisztségéről Kim Koogle vezérigazgató, de továbbra is az igazgatótanács elnöke marad. Koogle maga véli úgy, hogy a most évi 1,2 milliárd dollár forgalmat bonyolító vállalat akár 5 milliárdot is forgalmazhatna, de ehhez új, fiatal tehetségekre van szükség - közölték. Egyes elemzők csütörtökön megkockáztatták, hogy a cég bevétele jövőre már nem éri el a 900 millió dollárt sem. A Yahoo! 500 millió dollár értékű, kétéves részvény-visszavásárlási programot is bejelentett. Az internetszolgáltató 565,3 millió részvénye közkézi.

A Yahoo! mostani problémája az, hogy elhagyják a vonali szolgáltató hirdetők, és a "régi gazdasági" hirdetők beszervezése igen nehéz a mostani gazdasági környezetben. Fizetőssé változtatni a szolgáltatásait pedig nem járható út, mert akkor a használók legalább 90 százaléka faképnél hagyná, szakmai tapasztalat szerint.

Kulcsszavak: Yahoo +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55