Az ember tervez a víz végez

Kovács Gyôzô Kovács Gyôzô, 2001. március 10. 21:04
A tiszai áradás nyitotta meg a beregszászi teleházat.
Ünnepre készülődött Beregszász, az első kárpátaljai és egyben az első ukrajnai teleház megnyitójára. Az ünnepi eseményre március 9-én délután 2.00 órakor került volna sor, amin a Magyar Teleház Szövetséget Majoros László a sátoraljaújhelyi teleház alapítója, a régiós teleház egyesület elnöke, Isticei Zoltán, a márokpapii - Beregszászhoz közeli -E-misszió Beregi Teleházának az alapítója és Kovács Győző, a Szövetség elnöke képviselte volna.

Azután jött a Tisza. A reggeli hiradóból kiderült, hogy a Beregszászra vezető 41-es utat két helyen át kellett vágni, Beregszász környékén már a víz az úr. Ukrajnába – mondták - csak két átjáró van, a legbiztosabb - óriási kerülővel - Csapon keresztül utazni, ahol a torlódás miatt - állítólag - órákat kell várni az átjutásra. Egy e-mail menne Márokpapira, hogy baj van, amikor a rádió bemondja, a falu lakosait már kitelepítették, ott is a víz az úr.

Új e-mail Sátoraljaújhelyre, a válasz: “... a helyzet reménytelen, fel kell adni az utazási terveket, Beregszászon súlyos problémák vannak, a legkisebb gondjuk is nagyobb annál, hogy ünnepeljenek”. E-mail érkezik Beregszászról a teleházat alapító Makucs Jánostól: "Átmenetileg a teleház számítógépeit, mint segélykoordinációs központot fogjuk használni, mivel itt adottak a technikai feltételek ( gépek, nyomtatók, fax és fénymásolól valamint Internet). Sajnálatos hogy a központot ilyen tragikus eseményhez kell először igénybevenni."

Az árvíz valóban tragikus esemény, de ahogyan a tavalyi tiszai árvíznél is történt, a tiszamenti teleházak azonnal megszervezték a számítógépes hírcsatotornákat, amelyek sagítséget nyújtottak a védelemenk. A beregszászi teleház – még hivatalosan ki sem nyitott - máris megtalálta, hogyan tud - a teleház hírtovábbító eszközeivel - a bajbajutottakon segíteni, ahogyan azt a XXI. században egy teleháznak - anélkül, hogy erre bárki felkérné – tennie kell.

Mert a vízen - végül is - a teleházas ember az úr.

Kulcsszavak: teleház

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36