Az Alcatel előrejelzése a mobilpiacról

MTI Sajtóadatbank, 2001. március 13. 11:39
A francia Alcatel mobiltelefon- és távközlésiberendezés-gyártó a hétvégén félreérthetetlen jelét adta, hogy az európai felszerelésgyártók sem ússzák meg az amerikai versenytársaikat fenyegető keresletcsökkenést.
Az Alcatel előrejelzése szerint az első negyedévben veszteséges lesz a mobiltelefon-gyártó részlege, mert meredeken csökken a kereslet. Előzőleg az amerikai Motorola adott ki hasonló előrejelzést, növelve az aggodalmat, hogy a készülékpiac hovatovább telített.

A keresletcsökkenés hátterében a mobilszolgáltatók nehézségei fedezhetők fel: ma már nem képesek annyi árengedménnyel támogatni az új előfizetők készülékvásárlását, mint korábban. A részvénypiaci visszaesés, a harmadik generációs koncessziók magas ára és a harmadik generációs szolgáltatás bevezetésének várhatóan ugyancsak horribilis költsége miatt visszafogják nagylelkűségüket.

Az Alcatel mindazonáltal fenntartotta jóslatát, hogy megőrzi piaci részesedését. Ezzel arra is utalt, hogy várakozása szerint valamennyi készülékgyártó meg fogja sínyleni a keresletcsökkenést.

"A mobilkészülékek értékesítése, amely 7 százalékkal járul hozzá a csoport bevételéhez, rosszabbodásra számíthat éves összehasonlításban, mert túl nagy a raktárkészlet a kereskedelemben az év elején, továbbá a piac általában lassul" - írták az Alcatel előrejelzésének szerzői.

Az Alcatel mindazonáltal úgy véli, hogy átfogó jövedelmezősége nem fog csökkenni, mert Európában még mindig erősebb a kereslet a hálózati berendezések iránt, mint az Egyesült Államokban.

Az Alcatel részvénye hétfőn kora délután 40,70 euró volt a párizsi értéktőzsdén, 4,24 százalékkal gyengébb a pénteki zárónál. A részvény 41,99 eurón nyitott. Az Alcatel a múlt héten 4,84 százalékot, az év eleje óta összesen 29,22 százalékot vesztett a párizsi értéktőzsdén.

Kulcsszavak: Alcatel trend +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59