A The Wall Street Journal a Matávról

MTI Sajtóadatbank, 2001. március 13. 13:28
A The Wall Street Journal internetes kiadására hétfőn felkerült írás a Matávot minősítette a közép-európai térség távközlési cégei közül a legjobban vezetett vállalatnak, összevetve a prágai Cesky Telecommal és a varsói Telekomunikacja Polskával.
Ennek ellenére - olvasható a cikkben - a Matáv részvényei nyomottak, aminek egyik fő oka a szerkezetátalakítási intézkedések költségessége, a másik pedig az a vélekedés, hogy miután Magyarországon jövőre teljes mértékben liberalizálják a rögzített vonalas szolgáltatások piacát, romlani fog a Matáv nyereségességi mutatója.

Néhány elemző - folytatta a The Wall Street Journal - ezen felül úgy vélekedik, hogy a cég túlzásba vitte az átláthatóságot, "brutálisan nyíltnak és őszintének" mutatkozott, és ez riasztóan hatott a befektetőkre. Túl soknak tartja például a Matáv átláthatóságát a The Wall Street Journal által megszólaltatott Bob Creamer, az RZB elemzője. Creamer mindenesetre vételre ajánlja a Matáv-részvényeket, és felhívja a figyelmet arra, hogy a vállalat átstrukturálása alkalmassá tette a Matávot az új távközlési piaci szegmensek meghódítására.

A New York-i lap internetes kiadása által idézett RZB-elemző szerint a Matáv-részvények árfolyamának alakulásában javulás állhat be, ha a vállalat él elővételi jogával, és megszerzi a Westel 100 százalékát. A Matávnak ugyanis most csak 51 százalékos részesedése van a legnagyobb magyar mobiltelefon-szolgáltatóban, és szeptemberig érvényes az az opciója, hogy a maradék 49 százalékot 885 millió dollárért megvásárolhatja a Deutsche Telekomtól.

Ha ez az ügylet létrejönne, az döntő jelentőségű lenne a Matáv jövőbeni jövedelmezősége szempontjából - véli a The Wall Street Journal -, feltéve, ha a mobiltelefon-ellátottság alakulása Magyarországon is a nyugati példát követi. Bizonyos nyugati piacokon a mobiltelefon-ellátottság ma már 70 százalékos. Magyarországon 28, Csehországban 40, Lengyelországban 18 százalékos.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55