Navigálj elVIRA!

, 2001. március 20. 19:29
Az Utazás kiállításon ma már korántsem csak az utazási irodák vesznek részt: az informatika már az utazásszervezésben és -lebonyolításban, illetve az idegenforgalom kiszolgálásában is egyre nagyobb szerepet kap. A MÁV INFORMATIKA Kft. évek óta résztvevője a kiállításnak, bemutatójában központi szerep jut a már ismert ELVIRA(r) termékcsaládnak.
Az interneten, a www.elvira.hu cím alatt megtalálható menetrendi tájékoztató rendszert már jól ismeri a nagyközönség. Az ELVIRA internetes változata egyre népszerűbb, naponta 5-7 ezer látogatót regisztrálnak az oldalon, ami nagyon szép számnak mondható. Az ELVIRA sikere abban rejlik, hogy nem egy statikus webhely, ahol menetrendváltástól menetrendváltásig ugyanaz az információ van: az interneten mindig az élő, a lehető legfrissebb adat található meg, és nemcsak a hazai vonatokról, hanem a Magyarországon áthaladó nemzetközi járatokról is.

Azt viszont már kevesebben tudják, hogy az interneten található ELVIRA egy termékcsalád tagja.

Létezik egy professzionális változata, az ELVIRA HIK (a rövidítés a Helyelosztó és Információs Központot takarja); ez a MÁV Rt. belső rendszere, amelyet saját munkatársai használnak, így ha az érdeklődő utas betelefonál, az elektronikus menetrend alapján is lehet számára gyors és pontos információkat adni.

Az egyéni és kisvállalati felhasználók - akik nem rendelkeznek állandó internetes kapcsolattal - megvásárolhatják CD-n a teljes ELVIRA rendszert, amelyet bármikor frissíthetnek az interneten közzétett legújabb információkkal. Így nem kell minden egyes alkalommal felmenniük a webre, mégis mindig aktuális adatokkal rendelkeznek.

Van még egy előnye a CD-nek: megtalálható rajta a magyar idegenforgalmi adatok nagy része. Amikor valaki kiválasztja az útvonalat vagy utazásának végcélját, azt követően meg tudja nézni, hogy az adott városban milyen szállodák, étkezési és szórakozási lehetőségek, nevezetességek vannak. A tervek szerint a turisztikai információk a weben is fellelhetők lesznek.

Akiknek nincs internetelérésük, vagy már utazás közben akarnak újabb információkhoz jutni, azoknak nyújtanak segítséget az érintőképernyős tornyok, amelyek már több pályaudvaron megtalálhatók.

Ugyanezeken az információs tornyokon elhelyezhető egy másik alkalmazás is, a Tu-Door. Ez az adott város térképét, közlekedési lehetőségeit, főbb nevezetességeit mutatja meg. A Tu-Door rendszer városi önkormányzatok kérésére készült, s már Székesfehérváron és Miskolcon is működik.

Végül még egy tagját kell megemlítenünk az ELVIRA termékcsaládnak: az Elvira WAP-ot. Az utóbbi időben jelentősen megnőtt azok száma, akik WAP-os telefonról kérik le a menetrendet. Ők - a mobiltelefon megjelenítési korlátjainak figyelembevételével - minden információhoz hozzájutnak, ami a weben elérhető. Hogy a keresés gyorsabb legyen, külön lekérhető az Intercity vonatok menetrendje is.

A termékcsalád jövőbeni tagja lehet a MÁV INFORMATIKA Kft. honlapján megtalálható E-ticket (jelenleg demo) rendszer, amely az internetes helyfoglalást és jegyvásárlást teszi lehetővé. Az éles rendszer megvalósításának azonban van egy előfeltétele, egy biztos, nonstop háttérrendszer, amely ebben az esetben a vasúti Menetjegy-eladási és Helybiztosítási Rendszer (MHR) lesz. Ennek fejlesztése hamarosan megkezdődik, és elképzelhető, hogy az ELVIRA menetrendi adatbázisa, valamint az abban megtestesülő tudás beépül a rendszerbe. Így ugyanaz a menetrendi csomag állna a MÁV Rt. teljes országos, belső jegykiadási rendszere mögött, és szolgáltatná az adatokat a külvilág felé.

Az utasnak könnyű dolga lenne: az ELVIRA-n keresztül megnézné, hogy melyik vonattal akar menni, annak kiválasztása után átlépne az E-ticket rendszerbe, ahol akár grafikusan is megnézhetné, mely helyek szabadok még, és megjelölhetné, hogy ő hol akar ülni. A háttérben ma futó rendszerek és alkalmazások pedig lefoglalnák a jegyét, amit ki is fizethet. Az állomáson aztán tényleg nem lenne más dolga, mint egy erre kijelölt pénztárban felvenni a jegyet, és felszállni a vonatra.

A fent említett alkalmazások megtalálhatók a MÁV INFORMATIKA Kft. honlapján, a www.mavinformatika.hu címen.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59