Handspring Visor

Trónra kerül a klón?

, 2001. március 20. 19:11
A műszaki világban mindig is előrelépést jelentett, ha egy tehetséges csapat gyorsabban akart fejlődni, mint ahogyan azt munkaadója gondolta. A 3Com csúcstermékét, a Palm Pilotot menedzselő trió is úgy vélte, hogy jobb, ha saját fejlesztésű tenyérszámítógéppel lép a piacra: így született meg a Handspring Visor családja.
A Palm-klónok minden tekintetben felveszik a versenyt a sokáig piacvezető PDA-val, a világ minden pontján meghatározó szempont, azaz az ár tekintetében azonban kétségtelenül befutók: 20-40 százalékkal alacsonyabb áron vásárolhatjuk meg a Visor márkanevű eszközöket, mint a Palm család hasonló képességű modelljeit.

Más különbség nincs, a Visor operációs rendszere szintén a piacvezető Palm OS, amely azzal vívta ki a felhasználók elismerését, hogy több ezer program tölthető le a web megfelelő oldalairól, a Visor család pedig azzal, hogy a Palm Pilotokban működő határidőnapló, számológép és világóra továbbfejlesztett változatát kínálja, beépített lebegőpontos számítási képességei pedig egyedülállóak. A készülékek USB-csatlakozós dokkolóegysége villámgyors adatszinkronizálást tesz lehetővé akár Macintosh, akár Windows 98 vagy Windows 2000 operációs rendszerrel működő asztali gépeken.

A Visor alapmodellje 2 MB memóriával kerül piacra, ami a Visor DeLuxe esetében már annak négyszerese, ami csak sokszorozódik a "nagy testvérek" estében.

"Az újonnan bemutatott, gyors Visor Platinum és a színes Visor Prism a legújabb Palm OS 3.5-ös, míg a Visor és a Visor DeLuxe a 3.1-es változattal kerül forgalomba, s a végletekig bővíthető az egyedülálló Springboard modulokkal. A Visor Prism 16 bites képkezelésének következtében több mint 65 000 színárnyalat megjelenítésére képes, és újratölthető Li-Ion akkumulátorral rendelkezik, míg a Visor Platinum új, 4 bites szürkeárnyalattal és a DeLuxe-nál 50%-kal jobb teljesítménnyel büszkélkedhet" - olvasható a Visor termékcsaládot bemutató leírásban.

Funkciói a felhasználók minden olyan igényét kielégítik, amely csak megfogalmazható egy valóban tenyérnyi méretű számítógéppel szemben, hiszen használhatjuk címjegyzékként, jegyzettömbként, költségvetés-menedzserként, új szolgáltatásai közül pedig a határidőnaplót, a számológépet és világórát érdemes kiemelni.

Az elektronikus levelezéshez szokott felhasználók kérdésére ("képes leszek-e olvasni az e-mailjeimet, és küldhetek-e leveleket?") egyértelmű igen a válasz, sőt SMS-eket is készíthetünk a segítségével, amelyeket egy infravörös porttal rendelkező telefon esetében egyszerű elküldeni.

A Handspring által kidolgozott Springboard bővítési megoldás pedig szinte minden, a gyakorlatban előforduló alkalmazás futtatására felkészíti a Visort. Megfelelő kiegészítőkkel személyhívóként, MP3-lejátszóként, GPS-vevőként is működik a készülék, a modemmodullal pedig tenyerünkből is csatlakozhatunk a webre.

Példaként vegyük a Visor DeLuxe tárolási képességeit: 8 MB-os kapacitása 12 ezer cím tárolására teszi alkalmassá, a határidőnaplóban elférő 6 ezer bejegyzés a tapasztalatok szerint közel tíz évre ad elegendő helyet, de felírhatunk 6 ezer tennivalót vagy ugyanennyi feljegyzést, esetleg 400 elektronikus levél tartalmát hordozhatjuk magunkkal.

Kulcsszavak: pda Handspring

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50