A Deutsche Telekom részvényesei visszakövetelik a pénzüket

MTI Sajtóadatbank, 2001. március 21. 09:14
A Deutsche Telekom részvényesei kártérítést követelnek a német távközlési vállalattól azon a címen, hogy az meghamisította az ingatlanvagyonáról szóló kimutatást, és ezzel ártott a részvények értékének - jelentette kedden a Financial Times német kiadása.
Az újság értesülése szerint nagyobb részvényesek képviseletében Hans-Joachim Diebe ügyvéd peren kívüli egyezséget keres - egyelőre. Meg kell próbálni meggyőzni a Deutsche Telekomot, hogy vásárolja vissza saját részvényeit olyan áron, ahogyan annak idején eladta őket - mondta az ügyvéd az újságnak. A kisrészvényesek képviseletében Diebe és egy kollégája már keresetet adott be a Deutsche Telekom székhelye szerint illetékes bonni bíróságon.

A nyolcvan nagyobb egyedi részvényest képviselő Diebe nem volt hajlandó elárulni, mekkora kárttérítésre gondolnak, azaz hány részvényt szeretnének visszaadni a Deutsche Telekomnak. A bonni bíróságon hétfőn közölték, hogy formálisan megkezdődött a vizsgálat a Deutsche Telekom vezetői ellen.

Február végén a Deutsche Telekom 2 milliárd márkával leértékelte ingatlanvagyonát, és ettől a tavalyi nettó nyereségét kénytelen volt leigazítani 5,9 milliárd euróra, a korábban közölt 7,4 milliárd euróról. Ez végképp nem használt a cég részvényének, amely egy év alatt amúgy is 70 százalékot veszített a frankfurti értéktőzsdén.

A Deutsche Telekom második, 1999. júliusi nyilvános kibocsátásakor 280,7 millió részvényt adtak el a cégből, összesen 10,6 milliárd euróért, részvényenként majdnem 38 euróért. Az első, 1996-os kibocsátásban 713,7 millió részvény kelt el, átszámítva 14,30 eurónak megfelelő áron. Kedden kora délután a Deutsche Telekom részvénye 26,50 eurót ért a frankfurti értéktőzsdén, 4,7 százalékkal többet, mint a hétfői zárásban.

A nemzetközi hitelminősítők sürgetik a Deutsche Telekomot, hogy gyorsan csökkentse a terjeszkedése és a tavalyi UMTS koncesszióvásárlás miatt több mint 60 milliárd euróra nőtt adósságát, különben lefokozzák hitelképességét. A Deutsche Telekom egyebek között ingatlaneladásokkal akar úrrá lenni a helyzeten, ez indokolta a vagyon reálisabb értékének megállapítását.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38